Ennyit veszíthetnek az erdélyi csapatok


Egyelőre talány, befejezik-e a bajnokságot!

Az elsők között reagált a koronavírus fékezhetetlennek tűnő terjedésére Romániában a labdarúgó szövetség. Előbb a zárt kapus meccseken rendelte el, majd a bajnokság azonnali felfüggesztését. Egyelőre március végéig. Hogy azt követően mi lesz, talán senki nem tudja.

Az viszont biztos, hogy a román élvonalbeli labdarúgó bajnokságot, a Liga 1-et kiíró Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) hallani sem akart a bajnokság felfüggesztéséről. Ők inkább a zárt kapus folytatást részesítették volna előnyben. Hogy miért? Természetesen a televíziós jogdíjak miatt! A szövetség viszont csütörtökön felülvizsgálta saját korábbi döntését és a Ligát is és elrendelte szünetet.

A Liga 1 2019-2020-as idényéből eddig 28 fordulót rendeztek meg. Azaz 196 mérkőzést a 268-ból. Százalékban számítva a teljes idény 73,13%-át.

Tekintve pedig, hogy a televíziók 28 millió eurót fizetnek a teljes szezon közvetítési jogaiért, ez azt jelenti, hogy a csapatok 7,5 millió eurót veszítenének abban az esetben, amennyiben a pontvadászat semmilyen módon nem folytatódna, számította ki a Gazeta Sporturilor sportnapilap.

Ez megközelítőleg 530.000 eurós mínuszt jelentene a kluboknak – beleértve a négy erdélyi együttest is: a címvédő és listavezető Kolozsvári CFR-t, a szintén felsőházas medgyesi Gaz Metant, az alsóházban szereplő Sepsit és a bennmaradásért küzdő nagyszebeni Hermannstadtot.

Ez az összeg pedig tetemes, tekintve, hogy a jegybevételek és az egyéb kereskedelmi bevételek elenyészőnek számítanak a klubok költségvetésében. A játékosok fizetéseit viszont folyósítani kell…

Romániában mellesleg erdélyi volt az első klub, amely a pontvadászat felfüggesztését kérte: a kolozsvári vasutasok.

fotó: teckbote.de

A rovat legfrissebb hírei