Liga 1: további halasztás, de mi lesz a fizetésekkel?


Nem sok minden változott az UEFA keddi videókonferenciája után.

A csernobili nukleáris katasztrófa óta nem volt arra példa Romániában, hogy a labdarúgó bajnokság teljes fordulóját elhalasszák. A koronavírus-járvány előretörése miatt viszont immár harmadik hete szünetel a pontvadászat. Hogy meddig, azt egyelőre senki nem tudja. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi döntése sem hozott áttörést!

Az UEFA ugyan eldöntötte, hogy a honi sorozatok prioritást élveznek, ennek érdekében pedig a nyári Európa-bajnokságot is elhalasztották 2021-re, mindez azonban nem adott választ a kérdésre: mikor kerülnek elő a labdák a szertárból?

Ezt amúgy szó szerint kell érteni, hisz a Romániában meghirdetett szükségállapot miatt már edzéseken sem vehetnek részt a játékosok. A címvédő és listavezető Kolozsvári CFR vagy éppen a másik erdélyi gárda, a medgyesi Gaz Metan a hét végéig szabadnapra küldte játékosait. Akik az edzőtermekbe sem tehetik be a lábukat! Maradniuk kell odahaza. Beleértve a légiósokat is, akiket egyelőre nem engedtek haza.

Igazán faramuci helyzetben van például Kilyén Szabolcs: a szovátai védő és társai mindössze két edzésen vettek részt az új edző, a cseh Dusan Uhrint váltó Adrian Mihalcea vezetése alatt. Azóta a Dinamónál sincsenek edzések – nem tudni, meddig.

Természetesen felmerült annak lehetősége is, hogy azonnal zárják le a bajnokságot. Az egyik elképzelés szerint az alapszakasz végeredményét kellene alapul venni. Mindez persze nem okozott osztatlan sikert, mondván: a rájátszásban lejátszott két mérkőzés eredményeit miért vennék semmibe?

Egy másik fontos és hasonlóan legitim kérdés, ami főleg a klubok tulajdonosait, vezetőit marcangolja: mi legyen a játékosok fizetésével, amennyiben a bajnokság mégsem folytatódna? Kieső bevételek mellett érthetően nem kívánnak fizetni azokra a hetekre, amelyeken nem rendeznek mérkőzést. A Román Professzionális Labdarúgók Szakszervezete (AFAN) ugyanakkor bejelentette: semmilyen jogi kiskapu nem teszi lehetővé, hogy a klubok ne fizessék ki a teljes járandóságot. Lejátszott mérkőzésen ide vagy oda. Más kérdés, hogy a bevételek nélkül maradt klubok a kiadások miatt csődközelbe kerülhetnek…

Ilyen körülmények között érkezett az UEFA döntése: elsőbbséget élvez az országos sorozatok befejezése! Ennek értelmében jelenleg kicsi az esélye annak, hogy végles lefújják a bajnokságokat, kupákat. Razvan Burleanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke kedden bejelentette: munkacsoportot hoznak létre valamennyi érintett képviseletét bevonva annak érdekében, hogy megtalálják az optimális megoldást. Mindenkit biztosított, a lehetőségek mérlegelésekor az első számú szempontot az érintettek (játékosok, edzők, szakmai stáb, játékvezetők, nézők, újságírók, stb…) egészsége, a második a klubok gazdasági fenntarthatósága, a harmadik pedig, hogy bármilyen radikális döntés esetén a lehető legkisebb igazságtalanságot kelljen elszenvedniük az érintetteknek.

Magyarán: továbbra is marad a bizonytalanság...

fotó: ostbelgiendirekt.be

A rovat legfrissebb hírei