Ennyit fizetnek havonta az erdélyi klubok


Már nem csak Nagyszebenben húzták meg a nadrágszíjat.

A minap beszámoltunk róla, hogy a román labdarúgó élvonalban szereplő négy klub – Kolozsvári CFR, sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, medgyesi Gaz Metan, nagyszebeni Hermannstadt - közül csak utóbbinál léptettek életben megszorító intézkedéseket a koronavírus-járvány miatti bajnoki leállás következtében. Nos, azóta nagyot változott a világ!

A hét második felében ugyanis a másik egykori szász fellegvár csapata, a Gaz Metan is bejelentette: él a kormány teremtette lehetőséggel és meghatározatlan időre ún. műszaki munkanélküliségre küldi játékosait és a szakmai-adminisztrációs stáb valamennyi tagját. Összesen 38 személyt! Ioan Marginean klubigazgató elmondta, klubja 270.000 eurót veszítene, amennyiben törölnék a rájátszásból hátra lévő nyolc fordulót. Ami már csak azért is érzékeny veszteség lenne a „gázosok” számára, mert fennállásuk során először jutottak be a felsőházba….

A Gazeta Sporturilor pénteki számában összesítette, jelen állás szerint az élvonalbeli klubok közül hányan léptettek életbe megszorításokat a járvány miatt és milyen összegű kiadásaik vannak a bérköltségek terén. A 16 klub közül mindössze öt folyósítja ezentúl is a teljes bértömeget: a Kolozsvári CFR és a Sepsi mellett az évek óta folyamatosan kisebb-nagyobb anyagi gondokkal küszködő Astra, a Botosani, valamint a Clinceni.

A sportnapilap szerint magasan a legtöbbet a kolozsvári bajnokok költenek fizetésekre, méghozzá havi 500.000 eurót! Messze ők adják a legnagyobb juttatásokat egyéni szinten is, hiszen Alexandru Chipciu (fotó) 20.000, Mario Camora, Ciprian Deac, Billel Omrani és Carlos Vinicius 18.000 eurót tehet zsebre havonta.

Ami a többi erdélyi gárdát illeti, a Sepsi 90.000 eurót fizet havonta a bérekre, amivel a 6. helyen álla ligában, míg a Gaz a maga 70.000 eurójával a 11., a Hermannstadt 65.000 ezerrel pedig a 12. a sorban. Amit a Clinceni zár havi mindössze 65.000 ezerrel.

Összehasonlításképpen, a 444.hu által közölt éves gazdasági mérleg szerint a Ferencváros labdarúgó szakosztálya 1,14 millió eurót költ havonta a játékosok és stáb fizetésére...

fotó: www.trolosport.ro

 

A rovat legfrissebb hírei