Az első videofelvételek az aradi csodacsapatról


Érdekes képsorokat tett közzé az aradi klub a közösségi médiában.

„Csak a demokrácia tette lehetővé, hogy román földön magyar zászló alatt magyarul beszéljenek az emberek. Ezt az alkalmat használták ki sportolóink, hogy jobban elmélyítsék a demokratikus magyar, román és jugoszláv nép közötti őszinte barátságot”. Többek között ez az épületes kijelentés is elhangzik azon a korabeli felvételen, amelyet az UTA Arad labdarúgócsapata tett közzé saját hivatalos Facebook-oldalán.

A politikai vetületénél számunkra természetesen fontosabb az egykori riport sportos vonatkozása. A felvételek pedig 1947 őszén Bukarestben készültek a „nagy szocialista forradalom” 30. évfordulójának tiszteletére megrendezett Balkáni Szakszervezetek Kupáján, amelyen a házigazda bukaresti CFR (később Rapid) és Ciocanul (később Dinamo, korábban Makkabi) mellett az Aradi ITA (jelenlegi UTA), a Csepel, valamint a Partizan Belgrád lépett pályára.

„A Szovjetunió tiszteletére zászlódíszbe öltözött a román főváros”, hangzik el a korabeli magyar filmhíradóban, amelyre természetesen a kor vezető politikusai is kilátogattak. „Annyi politikai munka után az elvtársaknak is szükségük van egy kis kikapcsolódásra”, hallani már a román nyelvű részben. A felvételeken meccsjelenetek is láthatóak az aradiak Partizan és Csepel elleni mérkőzéseiről - ezek az első képsorok, amelyeken a kétszeres bajnok ITA tagjai láthatóak, írja a klub Facebook-oldalának szerkesztője. A felvételeket a magyar és a román televíziók archívumából állították össze.

Ami a képsorok sportvonatkozását illeti, ezeken részleteket láthatunk láthatunk az ITA két mérkőzéséből. Az aradiak az első találkozón 2-0-ás vereséget szenvedtek a Partizan Belgárd ellen, majd 4-1-re legyőzték a Csepelt. A vezetést az erdélyiek szerezték meg Bonyhádi László révén már 2. percben , majd a alig 4 minutummal később az a Marosvári Béla egyenlített, aki korábban román válogatott és gólkirály volt Marksteiner néven. A második félidőben aztán Bonyhádi még kétszer betalált, beállítva a 4-1-es végeredményt.

Câteva secunde cu primii mari campioni ai Bătrânei Doamne!

În toamna anului 1947, campioana en-titre a României, ITA, era la București pentru un turneu puternic. Lângă echipa arădeană mai erau Partizan Belgrad...

Érdekesség, hogy abban a szezonban az Arad, a Csepel és a Partizan egyaránt bajnok lett hazájában. Ezzel ráadásul az ITA megvédte 1947-ben szerzett elsőségét. A Balkáni Szakszervezetek Kupáján olyan kiválóságok léptek pályára az aradiak piros-fehér mezében, mint Márky Sándor, Farmati Zoltán, Páll Béla, Kovács Béla, Petschovschi József, Bonyhádi László, Vass Mózes, Stiebinger János, Reinhardt János, továbbá Iosif Silvat, Gheorghe Bacut, Sterie Zeana, Andrei Mercea, Nicolae Dumitru.

Kevesek által ismert tény amúgy az Arad 1947-es bajnokcsapata kapcsán, hogy a szezont a kispadon a magyar(országi) Opata Zoltánnal kezdte a gárda, majd őt a Ferencváros legendája, a zöld-fehéreket hét éven keresztül és 351 bajnokin irányító Blum Zoltán váltotta, hogy aztán a temesvári Juhász Gusztáv emelhesse magasba a trófeát. A következő idényben már nagyobb volt a stabilitás a kispadon, a szintén temesvári Petre Steinbach irányította a piros-fehéreket – értelemszerűen végül a szervek által megnyert a Balkáni Szakszervezetek Kupáján is.

fotó: uta-arad.ro

A rovat legfrissebb hírei