Közös bajnokságban a CFR és a Fradi?


Korábbi BEK-győztes csapat hívná egy, közös „szuperbajnokságba” a régió nagyjait.

Regionális „szuperbajnokságban” látja a jövőt a szerb Crvena Zvezda csapata. Az 1991-ben Bajnokcsapatok Európai Kupáját (BEK)-nyerő gárda (a Bölöni Lászlóval felálló Steaua 1986-os sikere után a második, és mind ez idáig utolsó csapat, amely az egykori kommunista blokk országaiból érkezve meg tudta nyerni a legfontosabb klubtrófeát) terveibe pedig minden bizonnyal beletartozik a Kolozsvári CFR és a Ferencváros is.

A tervet Zvezdan Terzics, a Crvena Zvezda és a Szerb Labdarúgó Liga igazgatója vázolta fel a minap, írja a csakfoci.hu. A belgrádi „vörös csillag” vezetője szerint közös bajnokságban szerepelhetne a négy legjobb szerb, magyar, román és bolgár csapat. Kiemelte, ezzel egy közel 50 millió főt érintő piac alakulna ki, amelyet figyelembe véve minden bizonnyal a televíziós jogdíjak értéke, sőt, a nézők érdeklődése is megemelkedne.

Terzics ugyanakkor azt kizárnak tartja, hogy az egykori Jugoszlávia többi utódállama, Horvátország, Szlovénia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina vagy Montenegró is csatlakozzon a versenykiíráshoz. Méghozzá biztonsági okok miatt.

A szerb szakember azt is elmondta, elképzelései szerint a 16 csapatos bajnokságból a legjobb nyolc indulhatna majd az európai kupákban.

Az ötleten felbuzdulva a szerb Kurir össze is állította az első kiírás potenciális rajtlistáját – a jelenlegi erőviszonyokat és a klubok presztízsét egyaránt figyelembe véve. Így Romániát a Kolozsvári CFR mellett a FCSB, a Dinamo és a Craiova, Magyarországot a Ferencváros, a MOL Fehérvár, az Újpest és a Kispest, Szerbiát a Crvena Zvezda, a Partizan Belgrád, a vajdasági Vojvodina ésa Topolya, Bulgáriát pedig a Ludogorec és a szófiai trió, a CSZKA, a Levszki és a Szlávia, esetleg a Lokomotiv Plovdiv vagy a Beroe képviselhetné.

Amennyiben ez a „szuperbajnokság” összejönne, a kolozsvári vasutasok és a Ferencváros nem első alkalommal vívhatna egymás ellen bajnoki mérkőzést. Megtették ezt már 1913-ban is, igaz, akkor még Kolozsvári Torna Club néven szerepeltek az erdélyiek.

fotó: infostart.hu/digisport.ro

A rovat legfrissebb hírei