A Ferencváros elleni meccsek a legemlékezetesebbek


A román válogatott középpályása szerződést bontott magyar klubjával, a járvány miatt kútba esett az átigazolása.

A román válogatott középpályása szerződést bontott magyar klubjával, a járvány miatt kútba esett az átigazolása.

Jelenleg épp csapatot keres, amint végre visszatér az élet a megszokott kerékvágásba, álma pedig, hogy a román válogatott tagjaként felnőttként is kijusson az Európa-bajnokságra. Aktív pályafutása után edzősködni szeretne és létrehozni egy női focicsapatot szülővárosában, Marosludason. Ő Herczeg Andrea, a román női labdarúgó-válogatott egyik meghatározó játékosa.

A 25 esztendős esztendős középpályás az előző szezont a magyar élvonalbeli Szent Mihály csapatában töltötte. A szegedieknek nem alakult túl jól az idény, hisz mindössze egy győzelemmel és három döntetlennel az NB I nyolcadik, azaz utolsó helyén végeztek. Andrea 20 meccsen lépett pályára, ebből 13 alkalommal volt kezdő, viszont egyszer sem cserélték le az MLSZ honlapjának statisztikái szerint. Ráadásul ő volt csapata legeredményesebb játékosa is, igaz, ehhez mindössze 3 gólra volt szüksége.

A román felnőtt válogatottban, a korosztályos ranglétrát végigjárva, eddig 33 alkalommal lépett pályára és ezeken négy gólt szerzett. Magyarországon eddig két szezont töltött (korábban volt az MTK játékosa is), de játszott 3 évet Svédországban (Töscksfors IF) is, míg Romániában Marosvásárhelyen, Temesváron és Galacon is szerepelt. A középső középpályás a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) hivatalos Facebook-oldalán válaszolt a szurkolók kérdéseire, az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

A kezdeteket firtató kérdésekre válaszolva elárulta, már négy éves korában jobban érdekelte a labda, mint a baba. Marosludason három évig a fiúkkal játszott egy csapatban, 11 évesen került Marosvásárhelyre. „Nehéz volt elszakadni a szülőktől, a családtól, a barátoktól. De az álmaimat követtem, az pedig, hogy a szüleim mindenben támogattam, sokat segített”.

Marosvásárhelyen kilenc évet töltött, ezt követően megfordult a Temesvári CFR-nél, a Galaci Otelulnál, de Svédországban is játszott három évet. „Északon minden más! Nagy hangsúlyt kap a fizikai felkészülés, a játékosok nagyon eltökéltek. Sokat fejlődött a női labdarúgás az elmúlt években Magyarországon és Romániában is, de továbbra is nagy a különbség északhoz képest”, mondta.

A Szent Mihállyal közös megegyezéssel bontott szerződést, célja pedig, hogy egy erős klubban folytathassa, amellyel esélye van címeket nyerni. „Két héttel ezelőtt majdnem aláírtam valahová, a csapat nevét sajnos nem mondhatom el, de a koronavírus-járvány közbeszólt”, árulta el. Majd hozzátette: a magyar bajnokságból a legkellemesebb emlékeket a Ferencváros elleni mérkőzésekről ápol, amikor a nagy számú, lelkes szurkoló remek hangulatot teremtett a stadionban.

A női labdarúgást persze sehol nem övezi akkora érdeklődés, mint a férfit. „A női foci kevesebb médiafigyelmet kap, ezért kevesebb a szurkoló is. Sokan nem is tudnak rólunk”, kesereg a válogatott játékos. Ezzel egyenes arányban a bérek kanyarban sincsenek a férfiakéhoz képest, vázolta fel egy meglehetősen indiszkrét kérdésre válaszolva Herczeg: „Ez természetesen piaci titok, de annyit elmondhatok, Romániában átlagosan 5%-át keresik a lányok annak, amit a fiúk kapnak”.

Kedvenc női csapataiként a Barcelonát és a Wolfsburgot nevezte meg, Romániában a fiúknál a FCSB-nek szurkol – azért is, mert korábban Nicolae Dica és Lucian Sanmartean játékát imádta. Ugyan középső középpályásként érzi jól magát, de játszott már védekező középpályást is. Legfontosabb eredményének a 2012-es U19-es Európa-bajnoki szereplést nevezte meg a román válogatottal, míg álmai között a felnőtt Eb-részvétel szerepel, klubszinten pedig természetesen szeretne trófeákat nyerni.

Nem maradhattak el a koronavírussal kapcsolatos kérdések sem. Andrea elmondta, végre több időt tölthetett a családdal és a kutyáival, hobbijai között pedig a filmnézést, a horgászást, a lábteniszt és az asztaliteniszt említette. „Ezzel együtt is nagyon nehéz edzés nélkül, csapat nélkül. Mégis, egyetlen napom sem telik foci nélkül! Egyéni edzéseket végzek, tartom a kapcsolatot a csapattársakkal”.

Pályafutása utáni terveivel kapcsolatban elmondta, szeretné elvégezni az edzői tanfolyamot és létrehozni egy női csapatot Marosludason. Természetesen jó ötletnek tartja az FRF azon kezdeményezését, hogy a férfi élvonalban szereplő csapatok kötelezően működtessenek egy női együttest is.

Szó esett arról is, hogy jobb térdét már kétszer is megműtötték, mert gondok akadtak a meniszkuszával. „Ilyenkor nagyon nehéz, hogy ne veszítsd el a lelkesedést és az önbizalmat. Megtanultam, hogy kétszer olyan keményen kell dolgoznom egy sérülés után, mint előtte, hogy visszanyerjem korábbi formámat. De a sportoló életéhez hozzátartozik a frusztráció is, ez is előre viszi az embert”, fogalmazott a székelyföldi válogatottban is pályára lépő kiválóság.

„Miként küzdöm le a meccs előtti izgalmat? Mindig arra koncentrálok, mit kell tennem a pályán azért, hogy a saját játékom is jó legyen és a csapatnak is segíteni tudjak”, válaszolta.

„Egy klub mezét viselni egyedi érzés és felelősséggel jár, de az egyenesen leírhatatlan büszkeséggel tölt el, amikor hazádat képviselheted a válogatottban”, világított rá a beszélgetés végén a különbségre Herczeg Andrea.

fotó: frf.ro

A rovat legfrissebb hírei