Csizmadia Csaba: Vártam is, mikor kezd havazni


"Tessék csak, lehet Dani után csinálni!"

Győzelemmel tért vissza 74 év után a magyar labdarúgás élvonalába a Budafok együttese, amely hétfő este 2-1-re legyőzte a Kisvárda gárdáját. Csizmadia Csabával, a csapat marosszentgyörgyi edzőjével a remek debütálásról, az ezzel kapcsolatos érzéseiről, a felkészülésről, a keretről és természetesen a szintén erdélyi Zsóri Dánielről beszélgettünk.

Erre számítottál? Gondolok itt a bemutatkozás érzelmi és szakmai vonzataira, a csapat hozzáállására, teljesítményére, az összképre…

Mondhatom, hogy igen, mert tökéletesen sikerült minden! A legfontosabb, hogy megnyertük a mérkőzést, ráadásul teltház előtt. Erre viszont nem számítottam! Tudtam, hogy nagy lesz az érdeklődés, de hogy minden jegy elfogyjon… Nagyon boldog voltam, amikor ezt meghallottam. Ami a mérkőzést illeti, az ellenféltől azt kaptuk, amire számítottunk. Kielemeztük őket aprólékosan, tudtuk, hogy egyénileg és taktikailag is jó csapat, de újdonságot nem tudtak nyújtani. Tudtuk, hol vannak a gyenge pontjaik és igyekeztünk ezeket kihasználni. Szerencse mindig kell a győzelemhez, mint ahogy jó kapusteljesítmény is, Póser Dánielnek pedig volt néhány nagy védése. Ami engem illet, egészséges drukk minden meccs előtt van bennem. Két nappal a Kisvárda elleni meccs előtt kérdezgettek a barátok, de akkor még nem éreztem semmi különöset. Aztán hétfőn már nagy volt bennem a várakozás! A meccsre az ég is leszakadt, ennyi esőt 90 perc alatt még nem is láttam. A helyi öregek szokták mondani, hogy Budafokon minden megtörténhet. Vártam is, mikor kezd havazni (mosolyog). De szerencsére minden kerek volt!

A meccs után azt nyilatkoztad, játékosaidban volt egy kis félsz? Miből veszi észre ezt az ember és mikor nyugodtak meg a fiúk?

Nem nyugodtak meg, ez volt az én problémám! Többször is visszanézve a meccset azt vettem észre, hogy a játékosok nem akartak kockázatot vállalni. Még azt sem mertük megcsinálni, amit máskor igen. Ezen kell változtatnunk a következőkben. Sok volt a pontatlanság, olyan helyzetekben adtuk el labdát, amikor az ellenfél nem gyakorolt ránk nyomást. Azt is észrevettem, hogy egy-két játékos túlpörgött. Ez persze egy ilyen siker után, mint a feljutás, benne van a pakliban és a meccsekkel le fog tisztázódni. És akkor fogjuk majd tudni azt játszani, amit szeretnénk.

Az első forduló után miben látod a legnagyobb különbséget az NB I és az NB II között?

Az élvonalban sokkal nagyobb a ritmus, sokkal gyorsabban kell járatni a labdát. Kevesebb a párharc, mint az NB II-ben, de sokkal keményebb. A játékvezetők is engedik a kemény küzdelmet és ez jól is van így, hisz ez egy férfias játék. A labdajáratásban kell tehát gyorsulnunk és bátrabban belemenni a párharcokba.

Rendhagyó felkészülés van mögöttetek. Hogy érzed, miként sikerült?

Fizikálisan jól felkészültünk a bajnokságra. Az volt a cél, hogy minél több meccset játsszunk, tekintve, hogy a márciusi leállást követően májusban volt két felkészülési meccsünk, aztán újabb szünet következett. Sikerült is lekötni 9 meccset, de az ellenfelek nem mindig voltak azon a szinten, amit szerettünk volna. A koronavírus miatt sok bajnokság elcsúszott a környező országokban, ezért nem tudtuk sok első osztályú csapattal összemérni az erőnket. Marco Iharos súlyos sérülése ugyan rányomta a bélyegét a hangulatra, de úgy érzem, amit szerettünk volna, azt a munkát elvégeztük.

Miként sikerült az új játékosok beilleszkedése?

Az volt a tervünk, hogy a felkészülés kezdetére a keret 90%-át kialakítjuk. Az elején jött is néhány játékos, de aztán több tárgyalás is elhúzódott. Aki időben érkezett, az már maximálisan beilleszkedett, de a többiek is érzik, hogy befogadó közegbe érkeztek. Megtapasztalták, milyen csapatszellem veszi körül a klubot, a csapatot és azt is, hogy mi bárkit befogadunk, aki fejlődni akar és kellően motivált.

Várható még változás a keretben?

Ha nem jön közbe valamilyen újabb komoly sérülés, akkor már csak egy védekező középpályás érkezik, reményeim szerint már napokon belül.

Ejtsünk néhány szót a szintén erdélyi Zsóri Dánielről is? Milyenek a benyomásaid, tapasztalataid a Nagyváradon született játékossal kapcsolatban?

Csatárposzton a csapatkapitány Kovács Dávid mellett Mervó Bence szerepel még a keretben, de ő súlyos sérülés után épp felépülőben van, még nem tudjuk, mikor lesz ismét terhelhető. Szerettünk volna egy fiatal csatárt, akinek játéklehetőséget tudunk biztosítani. Amikor Dani meghallotta, hogy érdeklődünk iránta, hatalmas motiváltsággal azonnal mondta, hogy intézzük a papírokat. A felkészülés során jól teljesített, lőtte a gólokat. Kellemes fejfájás ez nekem, hogy melyiküket küldjem pályára… Dani maximálisan profi, ha így dolgozik tovább, nagy jövő előtt áll.

Hogy látod, a FIFA Puskás-díjának elnyerése milyen hatással volt rá?

Tavaly nyáron rövid időszak alatt rengeteg impulzus érte: megnyerte a Puskás-díjat, Debrecenből Fehérvárra igazolt, új környezetbe került, ott kevés lehetőséget kapott. Mindezek kezelése nem egyszerű egy fiatal játékos számára. Sokszor beszélek vele és ki tudom jelenteni, nem szállt el magától. Mondtam neki, hogy hatalmas dolgot ért el és ha bárki negatív megjegyzést tesz ezzel kapcsolatban, mondja csak neki bátran: lehet utánam csinálni! Aki ezért megtalálja Danit, az nem ért hozzá és rosszindulatú! Dani fiatalon találta ezt a gólt, de tudja, hogy ez nem elég és azt is, hogy keményen melóznia kell azért, hogy kihozza magából a maximumot.

Jövő héten az Újpest következik. Egykori Ferencváros-játékosként számodra jelent ez bármilyen pluszt, vagy egyszerűen csak a következő ellenfél az UTE?

Az érzelmeket ki kell zárni a munkából! Játékosként a Fradiban játszani az Újpest ellen teljesen más persze. De most nem foglalkozom ezzel. Az Újpest ellen is ugyanúgy készülünk. Egy nagyon jó csapat ellen játszunk hétvégén és bizonyítani szeretnénk.

fotók: facebook.com/BudafokiMTE

A rovat legfrissebb hírei