Fájós lábbal is indul a Dakaron


Sérülése ellenére is a nehezebb utat választja a szatmári motoros.

Nem akar kihagyni egy évet, így elindul a 2021-es Dakar-ralin Gyenes Emánuel. Teszi ezt annak ellenére, hogy a nyár elején elszenvedett lábsérülése még közel sem jött teljesen helyre.

„Folyamatosan gyógykezelésre járok, járás közben pedig rendesen bicegek”, mondja Gyenes. „De a motoron már teljesen más a helyzet”, teszi hozzá cinkos mosollyal. „Ott leszorítja a bokámat a csizma is és nem érzek fájdalmat”.

Június elején elszenvedett sérülését követően Gyenes mindenki meglepetésére részt vett október végén a Red Bull Romaniacsen, majd ezt követően úgy döntött: még januárban elindul 11. Dakarján. „Látni akartam, hogyan viselkedik a lábam motorozás közben. Ezt pedig csakis versenyen próbálhattam ki”, magyarázza.

Gyenes december első napján kell feltegye a tavaly is használt 450 köbcentis KTM-jét a hajóra Marseille-ben, ő maga pedig 27-én repül Szaúd-Arábiába. „A koronavírus miatt a szervezők külön járattal szállítják majd el az európai versenyzőket. Azt még nem tudjuk, hol szállunk fel a gépre. Két nappal előtte negatív tesztet kell produkálnom, úgyhogy az azt megelőző két héten nagyon vigyáznom kell, nehogy megfertőződjek”, árulta el Gyenes.

A mezőny január 3-án startolt és 15-én ér célba. A versenynapok alatt a szervezők rendszeresen tesztelik majd a pilótákat.

Annak ellenére, hogy nem teljesen egészséges, Mani ezúttal is a nehezebb utat választotta Szaúd-Arábiában: a szervizcsapatok nélküli kategóriában indul, amelyet a tavaly meg is nyert. „Ezúttal csak az a célom, hogy végigmenjek. Igyekszem vigyázni magamra és óvatosan motorozni”, mondja. „De azért jó lenne nyerni is”, bújik ki mégis a szög a zsákból.

fotók: facebook.com/emanuel.gyenes

A rovat legfrissebb hírei