Húsz csapattal számolnak


Három lebonyolítási rendszer közül választanak.

A selejtező mérkőzések végével véglegessé vált, hogy mely 20 csapat fogja alkotni a román labdarúgó-bajnokság másodosztályának mezőnyét. Köztük az FK Csíkszeredával, amely a legutóbbi idény ötödik helyén végzett.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) előtt több forgatókönyv van, ami a lebonyolítást illeti. A legesélyesebb befutó a szokványosnak mondható 38 fordulós bajnokság, oda-visszavágókkal.
A szakszövetség ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek a tavaly bevezetett versenykiírást. Az-az a csapatok az alapszakasz során egy kört játszanának, majd a mezőny felsőházra és alsóházra bomlana. A felsőházban hat, míg az alsóházban 14 csapat lenne érdekelt.
A harmadik verziót egy klubok erőltetnek, hogy a húszas mezőnyt földrajzi kritérium szerint a szakszövetség ossza két csoportba. Ám ez egyelőre a kisebbség akarata és kevés lehetőség van ennek a kivitelezésére.

A feljutás és a kiesés nem változott a soron következő idényre. A bajnokság első két helyezettje feljut, miként a harmadik, illetve negyedik helyezett selejtezőt játszik a Liga I. alsóházának 9-10. helyezettjével. Ami a kiesőket illeti: továbbra is az utolsó öt esik ki a másodosztályból.
A 2023/2024-es bajnoki idénytől változik a feljutás. Az első kettő jut fel majd automatikusan és csak a harmadik helyezett játszik majd selejtezőt az első ligából érkező ellenfelével.

Amennyiben a bajnokság a 20 jogosult csapat valamelyike nem iratkozik be – legújabban a FC Hermannstadat és a Jászvásári Poli körül vannak anyagi gondok, bár előbbiek közleményben tagadták ennek valóságalapját – akkor a másodosztályból búcsút intő csapatokat kérik fel, hogy vegyenek részt a küzdelmekben, méghozzá a legutóbbi idényben megszerzett pontok alapján. Elsőként a Lénárdvalvi ACS, majd Resicabánya, a Slatina, a Pandurii Tg. Jiu és végül a Bákói Aerostar van soron.

A Liga II. mezőnye: FC Hermannstadt, Astra Giurgiu, Politehnica Iași (a Liga I-ből kiesettek), Dunărea Călărași. FK Csíkszereda, Temesvári ASU Politehnica, Konstancai Farul, Petrolul Ploieşti, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Bukaresti Metaloglobus, Kolozsvári Universitatea, Temesvári Ripensia, SCM Gloria Buzău, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, Dacia Unirea Brăila, Bukaresti Steaua, Brassói Corona, Sellemberki Viitorul, Dési Unirea (utóbbi öt újonc).

A rovat legfrissebb hírei