Tarnovanu kivédte a Sepsi szemét, megállíthatatlan a CFR


A kolozsváriak újabb győzelmükkel tovább növelték előnyüket a tabella élén.

Tíz pontos előnyt és egy elképesztő sorozatot tehetnek a karácsonyfa alá a Kolozsvári CFR játékosai, illetékesei és szurkolói: a román élvonalbeli labdarúgó bajnokság címvédői 2021 utolsó bajnokiján 1-0-ra legyőzték hazai pályán az Arges együttesét, a megszerezhető 63 pontból elképesztő 57 pontot begyűjtve a szezonban. Ahhoz azonban, hogy a „Vasutasok” növelni tudják előnyüket a tabella élén, arra is szükségük volt, hogy az üldöző FCSB ne tudjon nyerni Sepsiszentgyörgyön.

Kolozsváron viszonylag egysíkú volt a forgatókönyv: Hindrich Ottónak mindössze a portugál Diogo Viana szabadrúgásánál kellett nagyot védenie, ettől eltekintve a CFR lassan, de biztosan felőrölte a vendégek védekezését. A találkozó egyetlen gólját Gabriel Debeljuh szerezte a 72. percben. Ez volt a horvát csatár harmadik komoly lehetősége, a találathoz viszont az is kellett, hogy a vendégek középső védője, a portugál Joao Miguel hatalmas luftot rúgjon…

És akkor jöjjenek a számok! Ez volt a kolozsváriak 9. győzelme zsinórban, egyben a 19. a szezonban és a 10., amelyet 1-0-s eredménnyel nyertek meg. A „fellegváriak” a legutóbbi kilenc meccsüket nemcsak simán megnyerték, de még gólt sem kaptak ezeken, így már 845 perce érintetlen a hálójuk. Az utolsó hét meccset, azaz 630 percet a mindössze 19 éves Hindrich Ottó hozta le! Aki ugye azért került be egyáltalán a kezdőbe, mert az előírások szerint minden csapat színeiben lennie kell egy olyan játékosnak, aki pályára léphetne akár az U21-es válogatottban.

Hasonló okok miatt került a FCSB kapujába a Sepsi elleni meccs előtt Stefan Tarnovanu is, aki az alig 22 éves Andrei Vladot váltotta Sepsiszentgyörgyön. És a kényszerű döntés végül nyerő húzásnak bizonyult, a május 25. után ismét lehetőséget kapó hálóőr valósággal kivédte a hazaiak szemét! A -10 fokos hidegben ugyanis a fővárosiak egy szöglet utáni kapufán kívül semmilyen veszélyt nem jelentettek Niczuly Roland kapujára. A másik oldalon viszont a 21 éves Tarnovanu egyik védést mutatta be a másik után: a szünet előtt Anass Achahbar és Eder Gonzalez, a második félidőben pedig Catalin Golofca és ismételten Achahbar lövéseinél produkálta a legnagyobb bravúrokat.

A kapuson kívül Andrei Cojocaru játékvezetőn is múlott, hogy az ezüstérmes nem „fagott meg jobban” a Sepsi Arénában, a bíró ugyanis két tizenegyes-gyanús szituációban is a fővárosiak javára döntött, majd a kiállította a hazaiak vehemensen reklamáló edzőjét, Cristiano Bergodit. A Sepsi viszont ezzel együtt is 8 veretlen bajnokival zárta az idei évet.

Szintén fontos szerepet játszik a 8-as szám az UTA Arad idényzárójában is: Bálint László együttese ugyanis immár nyolc bajnoki óta képtelen nyerni! Mindez persze nem meglepő, ha megemlítjük, hogy az ominózus nyolc mérkőzésen mindössze 2 gólt szereztek! Az évzáró, Voluntari elleni idegenbeli találkozón ugyan David Miculescu már az 5. percben előnyhöz jutatta az erdélyieket, ám a hazaiak (akinél Fülöp Lóránd ezúttal nem kapott lehetőséget) a szünet előtt a szlovák Adam Nemec révén egyenlítettek, majd Marius Briceag a 76. percben elért góljával otthon tartották a három pontot. Érdekesség, hogy a védő 2016 októbere után tudott ismét eredményes lenni a román élvonalban.

Végezetül az óriási anyagi nehézségekkel küszködő, a játékosainak június óta fizetni nem tudó Gaz Metan 1-1-es döntetlent harcolt ki hazai pályán a szezon előtt még bajnoki álmokat dédelgető CSU Craiova ellen. Az erdélyiek legjobbja, Ronaldo Deaconu már a 3. percben vezetést szerzett a medgyesieknek, amit Andrei Ivan a 62. percben egalizált, beállítva a végeredményt.

A bajnoki tabella tehát úgy búcsúzik a 2021-es esztendőtől, hogy az 57 pontos Kolozsvári CFR magabiztosan vezet a 47 pontos FCSB előtt, míg a meglepetéscsapat Voluntari 37 egységgel áll a harmadik helyen. Az UTA 27 ponttal a 9., a Sepsi 26-tal a 10., a Gaz Metan pedig 20 ponttal a 12. helyen áll.
 

fotók: www.facebook.com/cfr1907 / www.facebook.com/osksepsi

A rovat legfrissebb hírei