Történelmi pillanat: Erdélyi magyar játékos az Afrika Kupán!


Ugyan erről nem állnak rendelkezésre biztos adatok, jó eséllyel nem volt még példa hasonlóra.

Vasárnap 33. alkalommal indult útjára a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája, azaz Európa és Dél-Amerika után a sportág harmadik legrangosabb kontinenstornája. Amelynek ezúttal igen komoly erdélyi vonatkozása is van: kedd este ugyanis pályára lépett egy olyan játékos is, aki ebben a régióban született. Jó eséllyel a torna történelmében először…

A harmadik játéknap utolsó mérkőzésén a földkerekség legszegényebb országai közé sorolt Szudán és Bissau-Guinea vívott egymással gól nélküli döntetlent a D csoportban. A szudániaknál pedig pályára lépett az a Yasin Hamed is, a 1999-ben Nagyszalontán született. Erdélyi magyar anya és szudáni apa gyermekeként. A magyar állampolgársággal is rendelkező Hamed jelenleg a Nyíregyháza játékosa.

Hamed a román labdarúgás nagy tehetségének számított, amikor 16 évesen a Marosvásárhely színeiben bemutatkozott az élvonalban. Innen a Pandurii-hoz, majd a Kolozsvári CFR-hez, végül a Sepsihez vezetett az útja. A román élvonalban 65 meccsen lépett pályára és 6 gólt szerzett, a Sepsiben pedig 49 tétmérkőzésen 5-ször volt eredményes. Kölcsönben megfordult a második osztályban a Csíkszeredában is. Tagja volt a 2018-ban bajnoki címet nyerő Kolozsvárnak, igaz, pályára egyszer sem lépett. Nyíregyházára 2020 nyarán igazolt, azóta 47 találkozó és 9 gól szerepel a neve mellett.

A korábbi román utánpótlás-válogatott játékos 8. alkalommal lépett pályára a szudáni válogatottban. Szerepét és a csapat játékerejét remekül tükrözi, hogy a panafricafootball.com honlap egyenesen Szudán kulcsjátékosai közé sorolja – két, a hazai bajnokságban szereplő játékos mellett. Bissau-Guinea ellen kezdőként 66 percet töltött a pályán.

Szudán a folytatásban 15-én Nigéria, 19-én pedig Egyiptom ellen lép pályára.

fotó: panafricafootball.com

 

A rovat legfrissebb hírei