Zsóri, a román?


Mikor lesz a székelyből román? - rövid körkép az erdélyi multikultiról.

A magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikerét érte el a napokban Zsóri Dániel, aki hétfő este a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) gáláján átvehette az év legszebb góljának járó Puskás-díjat. A mindössze 18 éves fiatalember – a díj történetének legfiatalabb díjazottja – a Debrecen színeiben talált be a Ferencváros ellenében az NB1 tavalyi szezonjában.

És mégis, Zsóri dicsőségét két nemzet is magáénak követeli!

Az azóta már a MOL Fehérvár csapatához szerződött támadó Nagyváradon született és az Arad közelében lévő, többségében magyarok lakta Simonyifalván nőtt fel. Ez már elég is volt az egyetlen román sportnapilapnak, a Gazeta Sporturilornak, hogy Facebook-oldalán büszkén hirdesse: román labdarúgó nyerte meg a Puskás-díjat!

A FIFA-gáláról szóló cikkében aztán már árnyaltabban fogalmaz, ott már kettős állampolgárságú labdarúgóként emlegeti Zsórit, akiről megjegyzi, hogy félénk és elegáns volt a díj átvételekor. Szintén kiemeli Zsóri kettős állpolgárságát a telekomsport.ro, míg a jurnalul.ro egyenesen „fotbalist maghiar”-ként, azaz magyar labdarúgóként emlegeti. Mindannyian megjegyezik, hogy a fiatal játékos Nagyváradon született. Megemlíti ezt a libertatea.ro is,a mely szerint Szori(!) Daniel nyerte a Puskás-díjat...

Nem példa nélküli a jelenség Erdélyben – és (legyünk őszinték) vélhetően a világ más részén sem. Legtalálóbban a legendás hegymászó, a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt írta le a helyzetet. „Mikor lesz a székelyből román? Amikor Magyarországra érkezik. Na de mikor lesz belőle magyar? Amikor megmássza az Everestet”. És utóbbi esetben Bukarestben is románná válik, tehetnénk hozzá.

Idézhetnénk egy másik, eklatáns példát a labdarúgás világából. Amikor a marosludasi Bölöni Lászlót 2006-ban a Monaco vezetőedzőjének nevezték ki, a román ProSport napilap öles betűkkel hozta címoldalán: Bölöni, al doilea roman la Monaco, dupa Istvan Kovacs. Azaz: Bölöni, a második román a Monacónál Kovács István után. Aki esetleg nem tudná, a temesvári születésű Kovács István (1920-1995) minden idők egyik legsikeresebb labdarúgó edzője volt: bajnokságot nyert Romániában a Steauával, de legnagyobb sikereit Hollandiában érte el, ahol az Ajax-szal kétszer nyerte el Bajnokcsapatok Európai Kupáját, kétszer a bajnokságot, egyszer-egyszer pedig az Európai Szuperkupát és a Világkupát. Dolgozott továbbá francia szövetségi kapitányként, valamint a görög Panathinaikosznál (egy Görög Kupa) és 1986-ban a Monaco edzőjeként is.

Tiszta vizet önt a pohárba Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora is, aki keddi Facebook-posztjában egyértelműen fogalmaz: „Azt üzenem a többségnek, hogy értsék már meg, mi NEM VAGYUNK ROMÁNOK, hanem magyar nemzetiségű romániai állampolgárok vagyunk! ”

De térjünk vissza Zsórira, aki igazából már Milánóban pontot tett a kérdés végére: beszédében kiemelte, büszke arra, hogy első magyarként nyerhette el a díjat. Ezt mellesleg nagyon korrektül a Gazeta Sporturilor is leírja cikkében.
Zsóri amúgy egy korábbi interjújában azt is elmondta: célja, hogy magyar válogatott legyen!

A rovat legfrissebb hírei