Sepsi: az erdélyi derbin megvan az idei első győzelem, emberhátrányban is Videókkal


Az egyik erdélyi gárda menekül, másik kettő pedig egyre inkább elmerül a tabella ingoványos részén.

Nem akármilyen erdélyi derbit hozott a labdarúgó SzuperLiga 27 fordulója: a Sepsi megszerezte idei első győzelmét, a Hermannstadt viszont egyre inkább belesüllyed a tabella ingoványos végébe. Nyert a Kolozsvári Universitatea is, miközben az UTA Arad továbbra sem találja a győzelemhez vezető utat.

Három döntetlent és egy vereséget hozott össze 2023-ban a Sepsi, na meg a FCU Craiova elleni, „zöld asztalnál” megszerzett három pontot. A háromszékiek számára létfontosságú volt, hogy hazai pályán legyőzzék a náluk is rosszabbul startoló – négy vereség, egy döntetlen – Hermannstadtot, amennyiben versenyben akarnak maradni a felsőházi rájátszásért. Cristiano Bergodi továbbra sem számíthatott csapatkapitányára, a sérült Niczuly Rolandra, akinek a helyét ezúttal is Claudiu Began vette át a kapuban, míg a harmadik számú kapus a „kis Niczuly”, a mindössze 18 éves Rajmund volt. Helyet kapott a padon a szintén 18 éves Kocsis Norbert is.

Szűk fél óra elteltével szerezte meg a vezetést a Sepsi, nem akármilyen védelmi hibát kihasználva: a 27. percben Raul Antoche szerette volna elkerülni a szögletet, ezzel tökéletesen előkészítve Marius Stefanescu gólpasszát, a középen érkező Adnan Aganovicnak pedig már csak a kapuba kellett passzolnia.

Alig négy perccel később kétszer is közel került az egyenlítéshez a Hermannstadt: előbb Petrisor Petrescu szabadrúgását védte bravúrral Began, majd a szöglet után a menteni igyekvő Alexandru Tudorie saját kapujának felső lécére csúsztatta a labdát.

Az egyenlítésig a 74. percig kellett várni, ekkor Matko Babic fejéről az ezúttal is kezdő Tamás Márk kezére pattant a labda. A játékvezető a VAR segítségével ítélte meg a jogos büntetőt, a második sárga lap azonban talán túlzás volt. Minden esetre a magyar válogatott védő mehetett zuhanyozni, ezzel a Sepsi zsinórban másodszor, az utóbbi négy meccsen pedig harmadszor került emberhátrányba. A büntetőt Babic értékesítette.

De nem örülhettek az egy pontnak a nagyszebeniek, mivel a 85. percben Szota Mino magakasztotta Aganovicot, a büntetőt pedig Mihai Balasa értékesítette. A védő április óta volt ismét eredményes, a Sepsi pedig öt bajnoki után tudott ismét nyerni a pályán.

Hiába játszott jól, ismét kikapott az UTA

A bajnoki tabella utolsó előtti helyezettje fogadta a listavezetőt Aradon: országos kettes, mondják erre a fogadók. És a papírforma be is jött, de a vártnál jóval nehezebben.

Bálint László csapata ugyanis a mérkőzés nagy részében uralta a játékos és csak Desley Ubbink, Idriz Batha, Andrei Chindris és Stefan Milosevic pontatlan befejezésének köszönhette, hogy nem jutott előnyhöz. A 60. percben viszont egy középpályás labdavesztés után a mindössze 17 éves Adrian Mazilu elrobogott a pálya jobb oldalán és higgadt befejezéssel megszerezte a mérkőzés egyetlen találatát.

Az UTA legutóbbi 17 mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni…

Thiam megállíthatatlan és húzza az Univesritateát maga után

Mamadou Thiam újabb nagy meccsét hozta a Kolozsvári Universitatea és a Botosani összecsapása. Az erdélyiek francia-szenegáli csatára a 28. percben középről, a 84. percben pedig egyedül maradva a kapussal szerzett gólt, szinte egyedül eldöntve a mérkőzést. A 27 éves csatár legutóbbi három meccsén betalált, 2023-ban öt bajnokin öt gólnál jár. A hazaiaknál Fülöp Lóránd a 74. percben lépett pályára.

Győzelmével a 41 pontos Sepsi őrzi öt egységnyi előnyét a még felsőházi folytatást jelentő 6. helyen a FCU Craiovával szemben. A tabella alján a 28 pontos Universitatea előrelépett a 12. helyre, míg a 26 pontos Hermannstadt a 13., a 24 pontos UTA pedig a 15. helyen áll, megelőzve az utolsó, 18 pontos Miovenit.

A forduló zárásaként, hétfő este 20.00 órai kezdettel, a címvédő Kolozsvári CFR a Petrolul otthonában lép pályára.

fotó: https://www.facebook.com/osksepsi

 

A rovat legfrissebb hírei