Két kétes VAR-ítélet a Hermannstadt vereségébe és az UTA győzelmébe került, de nyert az U Videók


A kolozsváriak megelőzték a nagyszebenieket, az aradiak készülhetnek az osztályozóra.

Amint az már lenni szokott, komoly izgalmak és kétes bírói ítéletek borzolták a kedélyeket a SzuperLiga alsóházi rájátszásának 9., utolsó fordulójában: a Chindia 0:2-ről egyenlített 2:2-re a Voluntari ellen, de mivel az Arges 3:0-ra legyőzte a Petrolult, a pitestiek megelőzték a targovisteieket, akik ennek következtében kiestek az élvonalból.

De maradt izgalom az erdélyi csapatok számára is, már csak azért is, mert a Hermannstadt a Kolozsvári Universitateát fogadta a szezon utolsó előtti erdélyi derbijén. A tét a 4. hely volt. Az első félidőben egyértelműen a nagyszebeniek voltak a jobbak, a 22. percben pedig meg is szerezték a vezetést: a laposan bepasszolt szöglet meglepte a kolozsvári védőket, Raul Oprut pedig futtában, mintegy 15 méterről, balról a kapuba bombázott (1:0).

Támadásban maradt a Hermannstadt, de Mihai Butean, majd Vesel Limaj lövéseit is védeni tudta Andrei Gorcea, mint ahogy a másik kapuban Vlad Mutiu hárította Dan Nistor szabadrúgását.

A szünet után megduplázhatta volna előnyét a Nagyszeben, de Limaj ajtó-ablak helyzetben Gorceába lőtte a labdát. A kolozsvári kapus az 58. percben is főszereplővé vált, amikor gólpasszt adott Ovidiu BIcnek: kirúgása mindenki fölött átszállt, a középpályás átvette, majd néhány méter megtétele után a kapuba gurította a labdát (1:1).

A 93. percben Nistor megnyerhette volna a meccset a kolozsváriaknak, de Mutiu védeni tudta lövését. Egy perccel később viszont eldőlt a meccs, amikor a játékvezető és a videóbíró úgy döntött, Ionut Biceanunak köze van Ioan Filip eleséséhez. Ugyan a szabálytalanságot egyetlen visszajátszás sem igazolta, ez Nistort nem zavarta: értékesítette a büntetőt, megnyerve ezzel a mérkőzést és a 4. helyet az Universitatea számára.

Nem hiányzott az eredményt befolyásoló, vitatható bírói ítélet Aradon sem, ahol az UTA egy eseménytelen első félidőt követően a 47. percben Virgiliu Postolachi szöglet utáni fejesével megszerezte a vezetést a FCU Craiova ellen. A 61. percben aztán Raul Steau harcosságának és pontos beadásának köszönhetően kapott újabb remek labdát Postolachi, aki szépen átvette a lasztit, majd a kapuba lőtte. Csakhogy a VAR szerint előtte ellökte védőjét. Ezt sem igazolta minden kétséget kizáróan egyetlen visszajátszás sem, mégis érvénytelenítették a találatot. Ki tudja, milyen visszajátszást láttak a játékvezetők….

Az ítéletnek akkor lett igazán jelentősége, amikor a 74. percben Yassine BAhassa akciója és passza után Benjamin van Durmen kiegyenlített, beállítva egyben a végeredményt.

 

Az utolsó forduló eredményeinek köszönhetően tehát a Kolozsvári Universitatea végezett a 4. helyen 33 ponttal, a Hermannstadt 31 ponttal az 5., az Aradi UTA 26 egységgel pedig a 7., osztályozót jelentő helyen zárt. Szintén osztályoz az Arges, kiesett a Chindia Targoviste és a Mioveni.

Az év utolsó erdélyi derbijét a felsőházban szombat este 20.30 órai kezdéssel Kolozsváron vívja a CFR és a Sepsi.
 
fotó: https://www.facebook.com/FCUCluj

 

A rovat legfrissebb hírei