Valószínűleg minden idők legjobb kolozsvári derbijét nyerte meg a CFR! Videóval


Aki látta, évek múlva is emlegetni fogja ezt a mérkőzést.

A sorsolás fura fintora következtében a SzuperLiga 6. fordulójára két erdélyi rangadó is jutott, ráadásul mindkettőt a hétfői zárónapra programozták az illetékesek. Az első eseménytelen döntetlent hozott Sepsiszentgyörgyön, a második viszont egy korszakos kolozsvári derbit! Amelyen hiába vezetett 38 perc után 2:0-ra az Universitatea, végül a CFR nyert 4:3-ra!

Az első félidőben csak egy csapat volt a pályán és némi meglepetésre nem a korábban öt bajnoki címet zsinórban megnyerő CFR volt az, hanem a hazai Universitatea, amely alig 2022-ben tért vissza az élvonalba. Az „egyetemisták” igazi párharcot vívtak Razvan Sava kapussal, aki hiába védte hatalmas bravúrokkal Ovidiu Bic szabadrúgását, Daniel Popa közeli lövését, Bogdan Vatajelu próbálkozását, az egyenetlen küzdelemből nem jöhetett ki győztesen. Aki kifogott rajta, az Ianis Stoica volt, ráadásául kétszer is! Előbb a 10. percben, amikor egy kavarodás és Sava-bravúr után mégiscsak bepasszírozta a labdát (1:0), majd a 38. percben, amikor Alexandru Chipciu centerezett remekül balról, a fiatal csatár pedig középről nem hibázott (2:0). Másfél év után lőtt ismét gólt a FCSB-től kölcsönkapott támadó, ráadásul kettőt a városi riválisnak…

A játékrésznek azonban még nem volt vége, a ráadás harmadik percében ugyanis szinte a semmiből szépített a CFR: Ermal Krasniqi jobb oldali beadására Philip Otele érkezett tökéletesen (2:1).

Vérszemet kapott a fellegvári gárda és az 56. percben ki is egyenlített. Egy nem akármilyen góllal! Nagyrészt Otele érdeme, aki kisé balról remekül csavart el a hosszú sarokba. A labda a jobb oldali kapufáról a bal oldalira pattant, majd vissza a mezőnybe. Egyedül Durel Avounou kísérte az akciót, aki közelről az üres kapuba passzolt (2:2).

A 64. percben ismét Otele villant, remek passzal kínálta meg Daniel Birligeat, aki be is varrta a labdát a hálóba, de lesből. Négy perccel később viszont már vezetett a CFR, egy jobb oldali szöglet után Arlind Ajeti fejet közelről kapura, Plamen ILiev már csak a gólvonal mögül tudta kikanalazni a labdát (2:3).

A hátrányba került Universitatea nem adta fel és meglepő helyről kapott segítséget: az ellenféltől! Anton Kresic előbb luftot rúgott, majd felvágta Stoicát, a megítélt büntetőt pedig a 78. percben Dan Nistor értékesítette magabiztosan, pedig Sava érezte az irányt (3:3).

Nem ez volt azonban az utolsó fordulat ezen az őrült meccsen, hiszen a 82. percben Avounou ugratta ki Jefte Betancort, a spanyol csatár pedig állítás nélkül bombázta a hazai kapuba a CFR győztes találatát (3:4).

Ezzel együtt az U közel állt az egy pont megmentéséhez, ám egy meglepő szögletvariáció végén Dragos Tescan centikkel lőtt a kapu mellé…

A CFR március végén is négyet vágott az Universitateának, csakhogy akkor az „egyetemisták” eggyel sem tudtak válaszolni. Közel ötven éve, 1974 tavaszán a két csapat vívott egymással egy 3:3-as döntetlent, ezzel együtt kijelenthető, ez volt minden idők egyik legjobb, de mindenképpen legváltozatosabb derbije!

Érdekesség, hogy az U vívott már ebben az idényben egy hasonló meccset, akkor viszont 4:3-ra nyert a FCU Craiova otthonában. Ez a fekete-fehérek egyetlen győzelme ebben az idényben 3 döntetlen és két vereség mellet. A CFR ezzel szemben egy vereség és egy döntetlen mellett harmadik győzelmét ünnepelhette.

fotó: https://www.facebook.com/cfr1907

 

 

A rovat legfrissebb hírei