Mindhárom erdélyi csapatnak aranyra fáj a foga


Rajt előtt az Erste Liga.

 “Folytassuk ott, ahol tavaly abbahagytuk. Soha nem látott izgalmakat hozott az előző szezon, különösen az elődöntő és a finálé, hiszen hétmeccses párharcokat rendeztek” - kezdte Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke a szezonnyitó sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy tavaly emelkedett az átlagos nézőszám, köszönhetően annak, hogy az erdélyi csapatok meccseire rendre sokan voltak kíváncsiak, és a DVTK is megduplázta nézői számát. Köszönetet mondott a névadó Erste Banknak a támogatásért, és hogy közösen segítenek abban, hogy együtt még több szurkolót lehessen elérni. Megújult az Erste Bank arculata, így a liga arculata is frissítésre került az új szezon előtt.

 
Szőke Álmos szerint az új lebonyolítás segít abban, hogy kiegyenlítettebb legyen a bajnokság. Kiemelte, továbbra is cél, hogy minél több néző legyen, ezért vonzó, családbarát programokat kínálnak, hogy növekedjen a szurkolói bázis. Ismét lesznek Erste Liga Matinék, valamint találkozók semleges helyszínen. Maradnak a tematikus programok, októberben pedig tematikus szezonnyitó eseménysorozat indul fesztiváljellegű kitelepülésekkel.
 
Somogyi Attila, a liga menedzsere elmondta: az alapszakasz az eddigieknél hosszabb lesz. A két oda-vissza kör, vagyis 36 forduló után a csapatokat a helyezések alapján két csoportra osztják, ahol még egyszer játszanak a csoportbeli ellenfelekkel hazai pályán és idegenben. Ez további nyolc mérkőzést jelent, ami szintén az alapszakasz része, és az itt elért eredmények beleszámítanak a tabellába. A két csoportot a kígyóelv szerint alakítják ki: az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Az alapszakasz így 44 fordulóból áll majd.
 
A rájátszás-kvalifikáció megszűnik, vagyis az utolsó két helyezettnek véget ér az idény az alapszakasz befejeztével. Újdonság az is, hogy a negyeddöntő párosítása nem választás alapján alakul ki, hanem a helyezések szerint: az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a továbbjutásért. A folytatásban is az alapszakaszban elért helyezések számítanak, mindig az állva maradt legmagasabban rangsorolt együttes játszik a legalacsonyabbal.
 
Az egy éve bevezetett pontrendszert felülvizsgálták az első tapasztalatok alapján, és kisebb változások lépnek életbe. A felső limit nem változik, 56 pont marad. Az alsó határ a nemzeti akadémiák által versenyeztetett csapatok számára 18 pont, a nem akadémiák által versenyeztetett csapatok számára 36 pont lesz. A légiósok minimum pontértéke 3-ról 3,5-re emelkedik a hazai játékosok védelme érdekében - fejtette ki Somogyi Attila.
 
A csapatok képviselői is részletesen elmondták, hogyan készülnek az új idényre.
 
A Csíkszeredai Sportklub részéről Sprencz István csapatmenedzser kiemelte, hogy nekik pont nem az a céljuk, hogy ott folytassák, ahol tavaly abbahagyták. A 2021-es és 2022-es győztes tavasszal a negyeddöntőben kiesett, nyáron ezért új edzőt hoztak, a kanadai-olasz Brad Grattont és a légiós nagy részét is lecserélték. Mint mondta, reméli, hogy jobban be fognak válni, mint a tavalyiak. A Sportklubnál az elvárás az aranyérem.
 
A címvédő Gyergyói HK csapatmenedzsere, Bereczky Szilárd szerint nem lehet szavakban leírni, hogy mit jelentett a közösségnek a tavalyi győzelem. “Nagy szó volt ez kisvárosunk életében, hogy végre a harmadik és második helyezések után megnyertük első trófeánkat. Akkor valószínűleg az egy négyzetméterre jutó ittas egyének száma Gyergyóban volt a legnagyobb a Földön.” A bajnokcsapat keretének nagy része együtt maradt, sőt, igyekeztek tovább erősíteni. Úgy látja, még szorosabb lesz a mezőny, ezért izgalmasabb meccsek várhatók. 
 
A Corona Brassó részéről Mihály Árpád menedzser kiemelte, hogy továbbra is bíznak Dave MacQueen vezetőedzőben, aki már ötödik idényét kezdi meg, és képes kihozni a játékosokból a maximumot. Pár poszton történt csere a keretben, igyekeztek karaktert hozzáadni a csapathoz, és a cél a liga megnyerése.
 
Fotó: erteliga.hu
 

A rovat legfrissebb hírei