„Bukarest nyitottabb a székely tehetségek iránt, mint Budapest”


A csíkszeredai akadémia 15 további erdélyi városban van jelen.

 Öt éve működik a csíkszeredai labdarúgó akadémia és mintegy 4000 gyerek focizik a keretein belül. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) éves értékelése szerint a székelyföldi az ország második legjobb akadémiája, csak Gheorghe Hagi Viitorul/Farul akadémiája előzi meg a rangsorban. A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia azonban több struktúrában, további 15 erdélyi városban működik. Mindez többségében a magyar kormány támogatásából.

„A beruházások értéke megközelíti, de nem haladja meg a 10 millió eurót. Ebből kétharmad származik Budapestről és a helyi önkormányzattól, egyharmad pedig saját bevétel, azaz szponzorok és támogatók hozzájárulása”, árulta el Szondi Zoltán, az akadémia vezetője a Gazeta Sporturilor sportnapilapnak, amely „Csíkszereda, Orbán 10 millió eurós „gyereke” már felnőtt: Románia többet profitál a Magyarország támogatásával fejlődő klubból” közölt riportot az akadémiáról.

Az akadémiának Csíkszereda mellett alközpontjai vannak olyan erdélyi városokban, mint Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Szováta, Szászrégen, Nyárádszereda, Gyergyószentmiklós, Barót, Kolozsvár, Kraszna… „Amikor kezdtük, Csíkszereda a 3. osztályban, Székelyudvarhely pedig a megyei bajnokságban játszott, Marosvásárhelyen pedig nem volt foci. Most Csíkszereda a második osztályban szerepel, Székelyudvarhely a 3. osztályban, de feljutási esélyekkel, Marosvásárhely pedig a 3. osztályban van”, vázolta fel az akadémia a régió labdarúgására gyakorolt hatását Szondi.

Az akadémia központjában, Csíkszeredában „takaros és modern stadion” áll az FK Csíkszereda felnőtt csapatának rendelkezésére, méltatja a helyzetet a Gazeta Sporturilor, majd folytatja: első rangú infrastruktúra, kifogástalan edzőpályák, kantin, szállás, orvosi és rehabilitációs központ áll a fiatalok rendelkezésére. Továbbá öt természetes és két műfüves, nagyméretű pálya. Mindez a rendszer évente 1,5 millió eurós költségvetést igényel. És ebben nincs benne a nagycsapat.

Ahogy a legendás Franco Baresi is írja önéletrajzi könyvében, a tehetségek megtalálása, felnevelése és fejlődése a rendszeren múlik….

Hogy nőnek-e majd Baresihez hasonló sztárok a Székelyföldi Labdarúgó Akadémián, az még a jövő zenéje. Jelenleg közel tucatnyi játékos szerepel a román utánpótlás-válogatottakban, kettő pedig a magyarban. Pedig a növendékek 90%-a magyar nemzetiségű…

„Miért nem játszhatna magyar nemzetiségű játékos a román válogatottban”, tette fel a költői kérdést Szondi. Aki elismeri: bántja, hogy vidéki egyesületként nehezebben lehet fókuszba kerülni. És az is zavarja, hogy Budapest kevésbé nyitott a csíkszeredai akadémia tehetségei irányában.

fotó: gsp.ro

 

A rovat legfrissebb hírei