Véget ért a vébé, elkezdődött a vébé!


Magyarország szétlövéssel kikapott Romániától a világbajnokságon, majd Magyarország legyőzte a vébén Romániát. Hogy mi van?

Pénteken ért véget az ausztráliai Perth városában a harmadik minifoci világbajnokság, amelynek döntőjében Mexikó legyőzte Brazíliát, a kisdöntőben pedig Románia szétlövéssel Magyarországot. Egy nappal később a görögországi Krétán kezdetét vette a kispályás labdarúgó világbajnokság, amelynek csoportkörében Magyarország 4-3-ra legyőzte Romániát. Értem? Nem értem!

Nos, mindez nem vicc, nem is tévedés, némi cinizmussal élve mondhatnánk, ez történik, amikor az ökölvívás – legalábbis szervezeti szempontból – beszivárog a labdarúgásba. Pontosabban a minifociba. Illetve a kispályás fociba…Amennyiben sikerült már teljesen összezavarni az olvasót, akkor következzék a magyarázat.

A labdarúgás kispályás változatának jelenleg két világszövetsége van: a World Minifootball Federation (WMF) és a Socca Federation. (Amíg az első névhez, úgy gondolom, nem kell külön magyarázat, addig a második kapcsán elmondjuk, hogy a socca az angol soccer (labdarúgás) egyfajta szlenges rövidítése). A két szövetségnek pedig két világversenye van.

A „két sportág” szabályai azonban szerencsére (vagy nem, ki-ki döntse el) meglehetősen hasonlóak. A pálya méretei ugyan különböznek valamelyest – a minifociban 26×46 méter, a kispályás fociban pedig 30×50 méter - , ám a kapuk mérete egyaránt 4×2 méter. Mindkét esetben 2×20 perc egy félidő, a cserék száma pedig korlátlan. A socca annyiban megengedőbb, hogy nem csak 5 mezőnyjátékosból és egy kapusból állhat egy csapat, hanem ismeri a 6+1, 7+1, 8+1 változatokat is. Szintén különbség, hogy amíg a minifoci pálya talaja szigorúan műfüves kell legyen, addig a soccát akár természetesen gyepen is játszhatják.

Tehát, alig egy nappal az ausztráliai minifoci világbajnokság végét követően Kréta szigetének Retimno városában 8 darab 5 tagú csoportban (tehát 40 nemzet válogatottjával) el is kezdődött a 4. kispályás vébé. Amelyen Magyarország első alkalommal vesz részt. És ha már ott van, Schrancz Balázs csapata meg is mutatta, mi a magyar virtus: nyitányként rögtön 3-1-re elintézte a címvédő Németországot, majd a második fordulóban 4-3-ra Romániát. Érdekesség, hogy a világbajnok elleni mérkőzés egyik játékvezetője az a Mark Clattenburg volt, aki 2016-ban a Bajnokok Ligája és az Európa-bajnokság döntőjét is vezette. Mármint „igazi” fociban.

A román válogatott 3-3-as döntetlenre mentette három gólos hátrányból a németek elleni mérkőzést, majd 5-0-ra kiütötte Pakisztánt. A csoport ötödik tagja Szlovénia. Az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Amíg a Perthben bronzérmes román minifoci-válogatottnak a székelykeresztúri Klein László kapus személyében volt egy magyar nemzetiségű tagja, addig a socca csapatban nem szerepel egyetlen magyar etnikumú játékos sem. A 15 fős keretben azonban hét olyan játékos is van, amely valamely erdélyi klubban játszik: a temesvári MAV-ban (Cosmin Amarinei ), a temesvári Zoppasban ( Andrei Nemițanu, Gabriel Drăguș ), a nagyszebeni Juventusban (Ionuț Bratima, Claudiu Vlad) vagy a nagyváradi AEK-ban (Florin Lazăr, Andrei Șumălan).

fotók: acebook.com/soccahungary, bihorpenet.ro

 

A rovat legfrissebb hírei