A CFR veri a Sepsit – kétszeresen is


Most akkor a kolozsvári „egyetemisták” vagy a „vasutasok” a menőbbek?

Semmi sem veszélyezteti a FCSB népszerűségét Romániában, derült ki a iamsport.ro által ismertetett legújabb közvélemény-kutatásból. Ugyanezen adatok szerint a két kolozsvári csapat keretezi az élvonalban szereplő együttesek népszerűségi mutatóit. Igaz, a jegyeladások mást mutatnak.

Az INSCOP nevű közvélemény-kutató cég legújabb felmérése szerint a megkérdezettek 34%-nak van kedvenc hazai focicsapata. Toronymagasan a legnépszerűbb egyesület a FCSB, amely hegemóniáját senki és semmi nem veszélyezteti: a válaszadók 33%-a nevezte meg kedvenc csapatának a FCSB-ét, míg a második Dinamót csak 6,4% támogatja, a harmadik Rapidot pedig 4,9%.

A legnépszerűbb erdélyi egylet a Kolozsvári CFR, amely a válaszadók 3,1%-át tudhatja támogatói között, amivel az ötödik helyen áll. Negyedik a CSU Craiova 4%-al. A második legnépszerűbb erdély egyesület a Sepsi 1,1%-kal, ami összességében a 8. helyhez elég. Tizenkettedik az Aradi UTA 0,7%-kkal, 13. a Hermannstadt 0,6%-kal és 14. a Kolozsvári Universitatea 0,5%-kal.

A népszerűség másik, kézzel foghatóbb fokmérője ugyanakkor a mérkőzések látogatottsága. Megnéztük, ezen a téren hogyan állnak az élmezőny, illetve Erdély együttesei. Nos, jelentős eltéréseket észlelhettünk.

Na, nem az éllovas tekintetében, hiszen a gsp.ro decemberi cikke alapján a FCSB meccseit átlagosan 16.633-an látogatták, és ezen a téren sincs riválisa a gárdának. A második helyezett CSU Craiova meccsein átlag 11.910 néző vett részt, a harmadik Rapidén pedig 11.825. Némi meglepetésre az újonc Galac a negyedik 8871 nézővel.

Első erdélyiként a hetedik helyen áll a Kolozsvári Universitatea 8105 látogatóval, majd rögtön őket követi az Aradi UTA 7488 átlagnézővel (még úgy is, hogy a hazai meccseik egy részét semleges pályán játszották a gyepszőnyeg cseréje miatt). Nyolcadik a Hermannstadt, Nagyszebenben 6411 szurkoló szokott kimenni kedvenceik meccseire.

Érdekesség, hogy az utóbbi két évtized két legeredményesebb erdélyi csapata csak ezután következik. A 2008 óta 8 bajnoki címet nyerő Kolozsvári CFR mérkőzésein átlagosan 4747-en vesznek részt, ami a SzuperLiga mezőnyét tekintve csak a 11. helyre elég. Az utóbbi két szezonban két-két Román Kupát és Szuperkupát nyerő Sepsire pedig átlagosan 4078-an kíváncsiak, ami Erdélyben az utolsó, összességében pedig a 13. helyet jelenti.

fotó: https://www.facebook.com/osksepsi
 

A rovat legfrissebb hírei