Cél vagy álom a világbajnoki szereplés?


Elkezdte a felkészülést a román válogatott a hazai rendezésű világbajnoki selejtezőkre.

A hét elején elkezdte a felkészülést a közelgő világbajnoki selejtező mérkőzésekre Románia futsal válogatottja. A keret Karácsonkőn találkozott, ott, ahol a selejtezőcsoport mérkőzéseit rendezik október 23–26. között.

Románia ellenfelei az 5. csoportban – a mérkőzések időrendi sorrendje szerint haladva – Hollandia, Albánia és Kazahsztán. A román válogatott gerincét a nemrég a Bajnokok Ligájában is szereplő Imperial WET Csíkszereda adja, szám szerint öt játékost: Cristian Matei, Szőcs László, Bogdan Covaci, Savio Valadares, Adrian Pânzaru. Szőcs mellett a keret másik magyar nemzetiségű tagja Mánya Szabolcs, a Székelyudvarhelyi FK edző-játékosa.

A felkészülés elkezdésének apropóján a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) hivatalos oldala készített rövid interjút Robert Lupu szövetségi kapitánnyal, aki elégedetten nyugtázta, hogy mindenki bevethető, senki nem hiányzik a keretből, így a lehető legerősebb csapattal vághatnak neki a küzdelmeknek. „Nagyon jó, pozitív a hangulat a csapatban, mindenki nagyon szeretné kivívni a történelmi, első világbajnoki részvételt… Vannak olyan játékosaink, akik számára ez lehet az utolsó esély arra, hogy kijussanak egy világbajnokságra, ez pedig plusz motivációt kell jelentsen számukra”, mondja a kapitány.

Lupu egyenként kitért Románia ellenfeleire is. Hollandia kapcsán elmondta, hogy a nyitó mérkőzés egyben előrehozott döntő lesz a második helyért vívott harcban. A holland csapatot „erős, feljövőben lévő” együttesnek tartja. Albánia „nem túl technikás, de annál könnyedebben játszik, főleg a vonalak között”, míg Kazahsztán szerinte „egy másik galaxisról érkezett”. Értékelése érthető, hiszen a kazahok az európai ranglistán a 3., a világranglistán pedig a 9. helyen állnak.

A futsal világbajnokságot 2020 őszén rendezik Litvániában. A selejtezőcsoportokból az első két helyezettek jutnak be az Elit körbe, ahonnan a négy csoportgyőztes automatikusan kvalifikálja magát a vébére, a csoportmásodikok pedig pótselejtezőn küzdenek meg a fennmaradó egy helyért.

Románia még soha nem szerepelt világbajnokságon.

Íme a selejtezőkre készülő román keret:
kapusok: Petrișor Toniță (FC Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (CS United Galac)
mezőnyjátékosok: Cristian Matei, Szőcs László, Bogdan Covaci, Savio Valadares, Adrian Pânzaru (Imperial WET Csíkszereda), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (CS United Galac), Felipe Oliveira (Feldi Eboli / Olaszország), Mánya Szabolcs (FK Székelyudvarhely), Ionuț Movileanu (FC Dunărea Călărași), Ique Ribeiro (Cartagena / Spanyolország), Paulo Ferreira (Futsal Clube Azeméis / Portugália).

A selejtezők programja:
október 23.
16:30: Kazahsztán – Albánia
19:00: Románia – Hollandia
október 24.
16:30: Hollandia – Kazahsztán
ora 19:00: Románia – Albánia
október 26.
16.30 Albánia – Hollandia
19.00 Kazahsztán – Románia

fotó: frf.ro

A rovat legfrissebb hírei