Három kolozsvári és két székelyföldi a tíz legjobb akadémia között


A csíkszeredai akadémiánál csak egy jobb van az országban.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) évről évre értékeli és rangsorolja az országban működő labdarúgó akadémiákat. A legújabb rangsort hétfőn tették közzé, ebből pedig kiderül, hogy Csíkszereda Románia második legjobb akadémiája! Sőt, a dobogón két erdélyi műhely is található.

Románia legjobb utánpótlás-műhelye továbbra is a legendás Gheorghe Hagi által működtetett Farul (az egykori Viitorul), méghozzá 92.53 ponttal. Második tehát a Csíkszereda 87.66 ponttal, harmadik pedig a Kolozsvári Universitatea 86.48 ponttal. Negyedik a FCSB 85.66 ponttal, míg az ötödik helyen a Sepsi áll 85.14 ponttal.

Az első tíz helyezett között további két kolozsvári akadémia található: a Viitorul Cluj 82.73 ponttal a 7., a CFR pedig 82.27 ponttal a tízedik a listán.

„Ki gondolta volna ezt 13 évvel ezelőtt, hogy 2024-ben a nagycsapat és az OSK -Akadémia is egyaránt az ország ötödik helyét tudhatja magáénak! Hihetetlen, de igaz! De szerényen dolgozunk tovább és megyünk, remélhetőleg, minél magasabbra, hiszen messze még a csúcs! Talán egyszer bekövetkezik az, ami még nem volt!”, lelkesedik az rangsor láttán Diószegi László, a Sepsi elnök-tulajdonosa.

Az FRF tájékoztatása szerint hét kritériumot vesznek figyelembe az értékelés elkészítése során. A legtöbbet, 20,5%-ot az eredmények és az infrastruktúra nyomja a latba, majd következik a szakmai stáb felkészültsége (19,5%), továbbá olyan szempontok, mint a stratégai és filozófia, a csapatok, játékosok elért szintje, vagy éppen a kisegítő személyzet munkája.

fotó: https://www.facebook.com/laszlo.dioszegi.7

A rovat legfrissebb hírei