Székely-magyar szurkolói falu Ljubljanában


A Magyar Jégkorong Szövetség és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közti szoros együttműködés, valamint a kiváló szakmai kapcsolat már a 2016-os alapítás óta tart.

A MJSZ évről évre rendszeresen ellátogat Székelyföldre, hogy számba vegye az aktuális megvalósításokat, eredményeket, és tanácsokkal, támogatással szolgáljon a következő időszakra. Éppen a napokban tették tiszteletüket Székelyföldön.

Sajtótájékoztató keretében számoltak be Magyar Jégkorong Szövetség, illetve a Székelyföldi Jégkorong Akadémia elöljárói az elmúlt időszak fejleményeiről.

A Magyar Jégkorong Szövetség részéről Such György elnök, Sipos Levente főtitkár, Kovács Zoltán szakmai alelnök, Misovicz Tibor elnökségi tag, Zsigmond Barna Pál elnökségi tag, valamint Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja volt a SZJA vendége.

Tánczos Barna a SZJA-t működtető Mens Sana Alapítvány elnöke bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy a magyar és a székelyföldi jégkorong között kialakult szoros kapcsolat sajátossága, hogy mindkét fél nyer vele. Mint mondta, ez nemcsak az utóbbi időben van így, hiszen különösen nagy büszkeség, hogy a sportág szakmai alapjainak lefektetéséhez Magyarországon székely edzők és játékosok is hozzá tudtak járulni.

Az alapítványi elnök ezután kitért a MJSZ idei látogatása során terítékre került főbb kérdésekre. A most futó szezon végén rendezik meg Ljubljanában a Divízió I/A csoportos világbajnokságot, ahol a magyar válogatott mellé a többnyire székelyföldi játékosokból álló romániai csapat is feljutott.
„Ljubljanában egymásnak feszül majd a két válogatott, ami egy jó alkalom lesz arra, hogy ismét együtt ünnepeljük a jégkorongot. Egy közös szurkolói falut szeretnénk kialakítani, az a célunk, hogy ez az esemény ünnep legyen a székelyföldi és a magyarországi szurkolók számára egyaránt, hogy buzdítani tudjuk a magyar válogatottat a feljutásért, a romániait pedig a bentmaradásért” – összegezte Tánczos.

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke a szakmai együttműködés részleteiről beszélt. A napokban lefolyt tárgyalások egyik lényeges eredménye, hogy ezentúl a Székelyföldi Jégkorong Akadémia egy képviselője állandó meghívottja lesz az MJSZ szakmai bizottságának. A második bejelentés a tavaly átadott orvosi és metodikai központhoz kapcsolódik.

„Tekintettel arra, hogy tavaly elkészült a karcfalvi épületegyüttes, amely nemcsak kielégít minden igényt, de Európában is párját ritkítja, törekedni fogunk, hogy minden évben legalább egy válogatott összetartást Karcfalván szervezzünk meg” – vetítette előre az elnök.

Miniszteri biztosként Zsigmond Barna Pál felelősségi körébe tartozik az erdélyi sportinfrastruktúra fejlesztése, így jó rálátása van a Székelyföldi Jégkorong Akadémián folyó munkára is, amely szerinte rendkívül hatékony és operatív, hiszen alig néhány év alatt Sepsziszentgyörgytől Marosvásárhelyig egyre növekvő mértékben megteremtette a lehetőséget, hogy több ezer gyerek sportolhasson.

A miniszteri biztos ugyanakkor kitért azon lépésekre is, amelyek a jelenlegi helyzethez vezettek. Egyrészt szükség volt arra, hogy a határon túli magyarok is állampolgárságot kaphassanak, másrészt a 2014 óta a külhoni magyaroknak folyósított sporttámogatásra. Mint mondta, a különböző sportágak fejlesztésére irányuló források segítenek a hagyományos értékek megtartásában, de a nemzeti öntudat erősítésében is.

A következő felszólaló, Sipos Levente főtitkár felidézte azokat a konkrét problémákat, kihívásokat, amelyekre megoldást kerestek az elmúlt napokban a székelyföldi szakemberekkel közösen. A legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan lehet a következő szezon programját úgy megtervezni, hogy a Székelyföldön élő iskoláskorú gyerekek jelen tudjanak lenni a tanórákon, valamint az MJSZ és az SZJA által szervezett versenyeken egyaránt.  Ehhez nagyon korai és előrelátó tervezésre van szükség, ami az utóbbi napokban megtörtént, ezekből kiindulva kell majd a gyakorlati lépéseket megtenniük az érintett szervezetek munkatársainak.

Sipos azokról a közös programokról is beszélt, amelyek már gördülékenyen működnek. Ilyen a játékvezető-, valamint edzőfejlesztés. A tervek szerint a jövőben a mentorezdői programok bizonyos állomásait szintén Felcsíkra hoznák.

Kovács Csaba egy kis múltidézéssel kezdte mondandóját, kitért azokra az időkre, amikor a román jégkorong a magyar előtt járt. Ez mára jórész fordított tendenciát mutat, ami viszont közös, hogy a székelyek változatlanul értékes tagjai mindkét válogatottnak. A korábbi legendás játékos ugyanakkor kijelentette, hogy a legjobb székely hokistákra továbbra is számítanak a magyar nemzeti csapatban.

A rovat legfrissebb hírei