Nem igaz, hogy lehozzák Erőss Zsolt holtestét


Egy magyarországi sajtóorgánum szerint egy kínai expedíció megtalálta a hat évvel ezelőtt a Kancsendzöngán életét veszítő Erőss Zsolt holtestét, amelyet lehoznak. Álhírnek bizonyult.

Megtalálhatják Erőss Zsolt holtestét – írja a Blikk hétfői cikkében, amelyben egy információra hivatkoznak miszerint „egy kínai expedíció most a Himalájára indult, többek közt azért, hogy lehozzák az ott meghalt sportemberek hegyen maradt testét. A csapat eddig 16 ember földi maradványait találta meg, lehozatalukkal kapcsolatban már felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Információink szerint magyar egyelőre nincs a megtalált áldozatok között.”
 
A folytatásban említést tesznek arról, hogy a csíkszeredai születésű és szülőföldjéhez ragaszkodó hegymászó első magyarként „2002-ben mászta meg a 8850 méter magas Mount Everestet. Hat éve, május 20-án társával, Kiss Péterrel (†27) elérte a Kancsendzönga csúcsát, de ereszkedés közben eltűntek. Kiss Péter holttestét másnap reggel látták, Erőss Zsoltét pedig egy évvel később, 8100 méter magasságban egy rámpán fedezték fel. Tavaly elhunyt édesanyja korábban azt nyilatkozta, ő azt szeretné, ha fia örökre a hegyen nyugodhatna, ám ha Zsolt holtteste továbbra is a rámpán hever, a kínaiak nagy valószínűséggel megtalálhatják.”
 
Ugyanakkor a Blikk információit a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség ízekre szedi és alaptalanoknak nevezi az információkat és a közleményüket az alábbiakban változtatás nélkül tesszük közzé:
 
Hétfőn szárnyra kapott egy hír, mely szerint „megtalálhatják”, „lehozhatják” vagy akár „hazahozhatják” Erőss Zsolt holttestét a Himalájából. A téves hír alapja az egyik hazai bulvárlap hétvégén nyomtatásban, majd hétfőn online megjelent cikke, melyben azt írják, hogy egy kínai expedíció a “Himalájára” indult (itt vélhetően az Everestre gondolnak), többek között azért, hogy az ott meghalt hegymászók holttesteit lehozza. Azt is tudni vélik, hogy már 16 holttestet megtaláltak. A fenti hír egyetlen pontja sem helytálló, a valós tények az alábbiak:

Jelenleg egyetlen kínai (sőt, semmilyen más nemzetiségű) expedíció sem tevékenykedik egyetlen nyolcezres hegycsúcson sem, ugyanis hamarosan megkezdődik a téli szezon, amely mászás szempontjából a legkedvezőtlenebb.

Idén januárban (tehát lassan egy éve) volt róla szó, hogy a kínaiak szerveznek egy „takarító” expedíciót az idei tavaszi szezonban a Mount Everestre, melynek során a hegyen talált szemét mellett az ott szabadon nyugvó holttesteket is lehoznák. Az akkori híradásokban szerepelt, hogy a hegy északi oldalán 16 hegymászó holttestének helyét ismerik, és az esetleges lehozatalukkal kapcsolatban felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Az expedíció megvalósulásáról ugyanakkor egyetlen hiteles külföldi forrás sem számolt be, ahogy arról sem, hogy bárki lehozott volna 16 holttestet bárhonnan. A cikkben ezt a tervet érthették félre, mint aktuális próbálkozás.

Erőss Zsolt nem a Mount Everesten, hanem a Kancsendzöngán vesztette életét 2013-ban, így a fenti expedíció hírével kapcsolatban fel sem kellene, hogy merüljön a neve. A Kancsendzönga a nepáli-indiai határon található, az Everesttől légvonalban mintegy 200 km-re, ahová a kínaiak aligha fognak takarító expedíciót szervezni, mivel a hegy nem Kína területén emelkedik.

Bár a köznyelvben – tévesen – sokan használják egymás szinonimáiként, a Himalája nem egyenlő a Mount Everesttel. A Himalája a teljes, 2250 km hosszú hegylánc neve, amelynek csak egy hegye a Mount Everest (és a Kancsendzönga is).
 

A rovat legfrissebb hírei