60 új olimpikon Csíkszeredában


Bővült a csíkszeredai olimpikonok emlékműve.

Az emlékmű megújjított része  fotó: szekelyhon.ro

2004. októberében Borbáth István Ágoston testnevelő tanár, sífutó- és biatlonedző álma végre megvalósult. Csíkszeredában nyolc évnyi kitartó utánajárás és kilincselés után felállították az Olimpikonok Emlékművét, mely azóta is fontos szerepet tölt be a helyi sportéletben. Itt szokták tartani a különböző sportversenyek díjátadóját, vagy az egykori sportolók emlékére rendezett megemlékezéseket. A Vákár Lajos Műjégpálya előtt felállított műemlék márványoszlopaira azoknak a Hargita megyében született, vagy a megyét képviselő sportolók neve került fel, akik részt vettek az olimpiai játékokon.


Az emlékmű 2004-ben elkészült frontális része  fotó: liget.ro

A lista azonban nem volt teljes egészen mostanáig. Borbáth István közreműködésével további 66 név került fel az emlékműre, köztük sportolók és trénerek nevei, de a lista még mindig nem teljes, mondta el az ötletgazda az emlékmű előtt tartott keddi sajtótájékoztatón.
„A pótlás lehetősége a 2018-as téli olimpia alkalmából merült fel, akkor Magyarország csíkszeredai főkonzulja megígérte, hogy támogatni fogja az új nevek felvésésének munkálatait, megszerzi az erre szükséges pénzt. A főkonzul betartotta szavát, a Magyar Villamos Művek és a Partner SRL támogatásával kaptuk a pénzt, amelyből az ősz folyamán felkerülhettek az emlékműre az újabb nevek. Az első oldalról kimaradtak a 2006-os torinói olimpián indulók nevei, ezt valószínűleg tavasszal pótoljuk, mert oda más karakterű, más típusú betűk, számok kellenek. ” – mondta Borbáth István.


Borbáth István a felújított emlékmű elött  fotó: Szekelyhon.ro

Borbáth István Ágoston minden idők egyik legjobb romániai biatlonedzője, aki bár soha nem jutott ki az olimpiára, mégis sok tanítványát készítette fel sikeresen az ötkarikás játékokra. Ilyen volt például Abos Piroska sífutó, aki a későbbiekben spanyol színekben vett részt az olimpián. Ugyanúgy az ő kezei alól került ki Márton Simon is. Legnagyobb csalódása viszont, hogy bár ő készítette fel a román női sífutó válogatottat, a kommunista rendszer mégsem engedte, hogy velük utazzon az 1988-as kanadai téli olimpiára.


A rovat legfrissebb hírei