Székely döntő a Román Kupáért


Soha nem fordult elő még, hogy két székelyföldi csapat Román Kupáért küzdjön. Vasárnap este Brassóban a Csíkszeredai Sportklub és a Gyergyói HK a szezon első döntőjét egymás ellen tudja le.

 Amint az várható volt a Brassóban zajló jégkorong Román Kupa csoportküzdelmei az utolsó napon hozták mega továbbjutók kilétét. Az eddig százszázalékos teljesítményt nyújtó csapatok a vasárnapi finálé elérése reményében léptek jégre.

A sort a Csíkszeredai Sportklub és a Galaci VSK kezdte meg. A felek az idei szezonban eddig kétszer találkoztak és mindkét alkalommal galaci siker született, ráadásul Csíkszeredában.
 
Ezúttal is kemény csatára volt kilátás a felek között, hogy a harmadik percben a galaciak megszerezzék a vezetést Szkacskov révén. A Sportklub ment előre Onodi pedig állta a sarat egészen a 13. percig, amikor Becze Tihamér egyenlített. A csíkiak csapat nagy erőket mozgatott meg a továbbiakban is és a fölényük a 34. percben ért góllá amikor Pelley megszerezte a vezetést. 
 
A záró felvonás elején egymás után két hátrányt is ki kellett védekezzen a Sportklub, majd folytatódott a nagy küzdelem a jégen. A hajrába fordulva galaciaktól Makszim Ribalko a kiállítás sorsára jutott és úgy nézett ki elúszik ez a hajó a számukra, de 17 másodperccel a vége előtt McLeant állították már a ki a játékvezetők. Időt is kért a Galac, majd lehozták kapusukat, de gólt nem sikerült szerezniük, így a címvédő csíkiak bejutottak a fináléba megnyerve csoportjukat.
 
A másik csoportban a házigazda Brassói Corona a Gyergyói HK-val találkozott. Itt a felek eddig három meccset tudtak egymás ellen az idei szezonban és az összetett állás 2–1 volt a Coronának. Ezen akart változtatni a GYHK. És sikerült is.
 
Ezen mérkőzés is jó iramot hozott és kemény csatát. A gólok sorát az első harmad végén Mathew Rupert nyitotta meg emberhátrányban, majd a második felvonás elején már kettő volt a GYHK előnye. A Corona összekapta magát és a meccs felét átlépve Fowlie és Labrecque góljaival egyenlítettek. A brassói öröm alig másfél percet tartott és valdix visszavette a gyergyói vezetést. A záró felvonásban sem hagyták alább a csapatok, csak épp a gólok hiányoztak. Egy perccel a végső dudaszó előtt Julius Pénzes a kapuslehozatalhoz nyúlt, hogy ebből Sára szerezzen gólt eldöntve a mérkőzés és a csoport végkimenetelét.
 
A 2019/2020-as jégkorong idény Román Kupa döntőjét vasárnap este 19 órától így két székelyföldi csapat vívja Brassóban. A Corona és a Galac a kisdöntővel vigasztalódhat.
 
Román Kupa, eredmények, A csoport
 
Brassói Corona – Gyergyói HK 2–4 (0–1, 2–2, 0–1)
Gólszerzők: Cody Fowlie (27.), Samuel Labreque (34.), illetve Mathew Rupert (19.), Igor Bobcek (22.), Andreas Valdix (35.), Sára Tibor (60.).
Korábbi eredmények: Brassói Corona – Bukaresti Sportul Studențesc 19–0, Gyergyói HK – Bukaresti Sportul Studențesc 17–1.
A csoport végeredménye: 1. Gyergyói HK 6 pont, 2. Brassói Corona 3, 3. Bukaresti Sportul Studențesc 0.
 
Román Kupa, eredmények, B csoport
 
Csíkszeredai Sportklub–Galaci VSK 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)
Gólszerzők: Becze (13.), Pelley (34.), illetve Szkacskov (3.).
Korábbi eredmények: Galaci VSK – Bukaresti Steaua 9–2, Csíkszeredai Sportklub  –Bukaresti Steaua 7–4.
A csoport végeredménye: 1. Csíkszeredai Sportklub 6 pont, 2. Galaci VSK 3, 3. Bukaresti Steaua 0.

Fotó: Csíkszeredai Sportklub / facebook / Pál Zoltán

A rovat legfrissebb hírei