Kiderült, hogy juthatnak ki az olimpiára Szőcsék


A hét második felében Portugáliában rendezik a selejtezőtornát.

Szerdától vasárnapig Portugáliában vívhatja ki a román férfi és női asztalitenisz-válogatott annak jogát, hogy részt vehessen az idei, tokiói olimpián. A Szőcs-testvérek, Bernadette és Hunor fémjelezte válogatottaknak két mérkőzést kell megnyerniük ahhoz, hogy ott lehessenek az ötkarikás játékokon.

A részvételre a legnagyobb esélye a lányoknak van, akik már tavaly közel álltak ahhoz, hogy megszerezzék a kvótát. Ám a Minszkben megrendezett Európai Játékok döntőjében végül kikaptak Németországtól, így utóbbi csapat biztosította be helyét az olimpián. Románia pedig, annak ellenére, hogy néhány héttel később megvédte Európa-bajnoki címét, selejtezni kényszerül.

Méghozzá egy teljesen új rendszer szerint! Eddig ugyanis amennyiben egy ország két játékosa kvótát szerzett egyéniben, akkor automatikusan kijutott a válogatott is. Most viszont megfordult a helyzet: amennyiben a válogatott kijut, akkor két játékosa egyéniben is rajthoz állhat.

A selejtezőtornát a portugáliai Gondomarban rendezik január 22–26. között, a mérkőzések párosítását pedig hétfő este sorsolták ki. Ennek következtében kiderült, hogy a Szőcs Bernadette, Eliza Samara, Daniela Dodean, Irina Ciobanu alkotta női válogatottnak előbb Olaszországgal kell megmérkőznie az elődöntőben. Amennyiben ezt az akadályt sikerrel veszik Bernadették, akkor a döntőben a Svédország – India páros győztesével csaphatnak össze. A döntő győztese egyben kvótát is szerez, a vesztese pedig vigaszágon küzdhet tovább a kijutásért.

Ugyanez a rendszer a férfiaknál is, ahol a Szőcs Hunor, Ovidiu Ionescu, Rares Sipos és Cristian Pletea alkotta válogatottra az elődöntőben Szlovákia vár, a döntőben pedig Franciaország vagy Dánia.

A román szövetség mindenesetre semmit sem bízott a véletlenre, úgy a férfi, mint a női csapat már január 16. óta Gondomarban készül a selejtezőre.

fotó: flick.ro

A rovat legfrissebb hírei