Eltiltottak egy brassói jégkorongozót


Egy ideje csend honolt a Brassói Coronát övező doppingbotrányt követően, de újabb információk láttak napvilágot.

 Múlt év december elején robbant a bomba, hogy a Brassói Corona női kézilabdacsapatánál intravénás lézeres kezelésen vettek részt a csapat tagjai. A Román Doppingellenes Ügynökség (ANAD) vizsgálatai nyomán több játékost eltiltottak, míg a kézilabdacsapatot kitiltották úgy az EHF Kupából, miként a román bajnokságból.

Ezzel párhuzamosan jöttek a hírek a román bajnokságban és az Erste Ligában szereplő jégkorongcsapat háza tájáról is. Előbb 19 játékos intravénás lézeres kezeléséről szóltak a hírek, majd ez a lista 3 főre szűkült le.
 
Ezúttal már egy nevet is bemondtak, akiről már kósza pletykák keringenek egy ideje, de hivatalos megerősítés sehonnan nem érkezett. Eddig. 
 
Először az ANAD elnöke Cristian Balaj szólalt meg az ügyben a news.ro hírportálnak nyilatkozva. Ő neveket nem mondott, csak általánosságban beszélt. 
 
– A Brassói Corona jégkorongcsapatának csapatorvosát – Emilian Mățău szerk. megj. – várjuk egy meghallgatásra, amelyekről eddig hiányzott. Kötelező a jelenléte, hiszen a gyanú egyre erősödik a jégkorongcsapatot illetően is és addig nem tudunk dönteni és határozni, ameddig őt is ki nem hallgatjuk. Nem lehet döntést hozni, ameddig minden érintettet nem vizsgálunk ki és nem kevés az érintettek lajstroma. Havonta három alkalommal kerülnek sorra ezen meghallgatások. Igyekszünk a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) elmagyarázni, hogy a sportolókat kötelezték a kezelésre, de a WADA szabályzata egyértelműen leírja, hogy a sportoló tudatában kell legyen, hogy mit cselekszik. Jelen esetben ez négyéves eltiltást jelent – fejtette ki Balaj.
 
Bors Hubát már eltiltották
Az Agerpres megkereste a Román Jégkorong Szövetség elnökét Alexandru Halaucat is. A sportvezető nem köntörfalazott és kijelentette, hogy egy kivizsgálási folyamat van, amely során az ANAD a Corona jégkorongcsapatát is ellenörzi.
 
– Az ügy során eddig egy játékost, Bors Hubát, tiltották el. Korábban mi is csak pletykákat hallottunk az esetről ezért nem is vett részt a válogatottal az olimpiai selejtezőtornán. Később az ANAD is értesítette a szövetséget az eltiltásról, amelyben viszont nem jelezték, hogy mennyi időre van felfüggesztve a játékjoga. Semmi konkrét információt nem közöltek. – jelentette ki Hălăuca.
 
Emilian Mățău egyben a román válogatott csapatorvosa is, decemberben még minden ellene felhozott vádat tagadott. A napvilágot látott információk szerint az ANAD decemberi vizsgálatai során a 25 esztendős csíki nevelés, Bors Huba, önként jelezte az ügynökség felügyelőinek, hogy részt vett az intravénás lézerkezelésen, ellentétben a többi társával, akik tagadták, hogy részt vettek volna ebben.
 
Az ANAD részéről február 4-re van tervezve a következő meghallgatás, amely végén újabb hírek láthatnak napvilágot. 
 
Fotó: Csíkszeredai Sportklub / facebook
 

A rovat legfrissebb hírei