Kuti Nándor remeklése is kellett a Kolozsvár sikeréhez


Kikapott Izraelben a Nagyvárad, ám az utolsó fordulóra teljesen nyílt maradt a továbbjutás kérdése.

A csoportkör ötödik fordulójának lejátszása után is nyitott kérdés maradt a továbbjutás a férfi kosárlabda FIBA Európa Kupa J csoportjában, ahol szerda este két rendkívül szoros és kiélezett mérkőzésen a U-BT 76-74-re legyőzte a Tsmoki Minszk csapatát Kolozsváron, míg a Nagyváradi VSK 85-77-re kikapott Izraelben az Ironi Ness Ziona vendégeként.

Két győzelemmel és két vereséggel a háta mögött fogadta a fehéroroszokat a kincses város csapata, amelyben Kuti Nándor ezúttal nem volt tagja a kezdő ötösnek, ám oroszlánrészt vállalt a továbbjutás kiharcolásában.

Jól kezdték a mérkőzést a hazaiak, ám 12-6-nál alaposan beragadtak, amit kihasználva a vendégek 19-15-re megnyerték az első negyedet, majd 22-20-ra a másodikat is. A harmadik negyed végén már 58-48-ra is vezetett a Tsmoki, ám ekkor rajtuk volt a sor, hogy gödörbe kerüljenek: ezt kihasználva a negyedik játékrész elején az U-BT fordított és 64-58-ra elhúzott. A hajrá rendkívül izgalmasan alakult, hol egyik, hol másik csapatnál volt minimális előny. Három másodperccel a vége előtt 74-74 volt az állás, ám Patrick Richard ponttal fejezte be a házigazdák támadását, ezzel pedig az erdélyiek 76-74-re nyerni tudtak.

A hazai csapatból többen is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a szerda esti találkozón, Darko Planinics meg sem állt 23 pontig, de Richard 17-ig, Donatas Tarolis 16-ig, Kuti pedig 11 pontig jutott. A sepsiszentgyörgyi játékos 24 és fél percet töltött a pályán, míg a szatmárnémeti Vida Dávid ezúttal nem kapott lehetőséget.

 

 

Szintén teljesen kiegyenlített mérleggel, 2 győzelemmel és két vereséggel felvértezve lépett pályára a Nagyvárad Ness Ziona városában. Ebben az esetben is az erdélyiek kapták el jobban a rajtot, 15-8-ra is vezettek, mégis elveszítették az első negyedet 21-19-re. A rövid pihenő után 36-36-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ekkor viszont Kristopher Richard hárompontosával és Aaron Broussard két pontosával 41-36-ra ismét elléptek kicsit a vendégek. Ez volt az első félidő végeredménye is.

A magabiztosan (22-13) megnyert második negyed után fordult a kocka, ismét a hazaiak kerekedtek fölül, 26-16-ra hozták a játékrészt és 60-57-es előnnyel fordultak az utolsó tíz percre. A Körös-partiak a legvégsőkig tartották magukat, 1,41 perccel a vége előtt még 72-72 volt az állás. Ezt követően viszont az izraeliek 9 pontot dobtak zsinórban, ezzel fél perccel a vége előtt már 81-72-re vezettek, majd 85-77-re nyertek is.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti, ritkán látható kiegyensúlyozottságot produkáltak a nagyváradiak játékosok, nem kevesebb, mint hatan értek el két számjegyű pontmennyiséget: Nikola Markovics 16, Kristopher Richard 15, Aaron Broussard 14, Dragan Zsekovics és Catalin Baciu 12, Giordan Watson pedig 11 pontig jutott. Rajtuk kívül még ketten, Sean Barnette (6) és Pavle Reljics (1) voltak eredményesek.

Az utolsó forduló előtt a Kolozsvár és a Minszk 8-8, a Ness Ziona és a Nagyvárad 7-7 ponttal áll. Amennyiben az U-BT legyőzi Kolozsváron az Ironit, akkor biztosan továbbjut, ha pedig a Nagyvárad legalább 17 ponttal kiüti a Tsmokit Minszkben, akkor követi őket.

fotók: fiba.basketball/europecup

A rovat legfrissebb hírei