Újabb honosítások a láthatáron


Újabb sportolók honosítása került be a közéletbe. Jégkorongozók és labdarúgók az érdekeltek listáján.

Négy jégkorongozó, illetve egy labdarúgó neve röppent fel azon a lehetséges listán, akiket honosításra alkalmasnak találnának. Ugyanakkor kettő van közöttük, aki a mindenkori román válogatottnak segíteni tudna. Utóbbi megállapítás aláhúzandó, hiszen a különböző szövetségek csak akkor támogatják a honosítási kérelmet, amennyiben az a válogatott számára is hasznos.

A jégkorongozók közül a Brassói Coronában szereplő Albert Zagidulin, a Csíkszeredai Sportklubban játszó Makszim Szamankov és Gyenisz Kuljas, illetve a galaci VSK-nál játszó Szergej Pajor neve került terítékre.

Zagidulin esete a legkönnyebb a jégkorongozók közül. A 30 esztendős igencsak technikás és gólérzékeny csatár második éve játszik Romániában. A tavalyi idényben Galacon termelte a pontokat, hogy onnan a nyáron a Gyergyói HK igazolja le. A székely csapatban viszont nem találta helyét és közös megegyezéssel a Brassói Coronához igazolt. Itt újra szárnyakat kapott. Az orosz játékos nem volt válogatott ezért rá az egyszerűsített honosítási szabály érvényes a Nemzetközi Jégkorong Szövetségtől. Két évet a választott országában kell játsszon. Ez az idei szezon végén meglesz és az a hír járja, hogy a román szakszövetség felterjeszti a Sport- és Ifjúsági Minisztériumhoz, majd onnan egy kis lépés a honosítás. Amennyiben a sürgősségi eljárást gyorsan lezongorázzák, ami kivitelezhető, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy Zagidulin ott legyen Ljubljanában a romániai válogatottban.

A Sportklubnál szereplő hokisok esete egy picit másabb. A kapus Szamankovra válogatott szinten nincs szükség, hiszen ezen a fronton remekül el van látva hálóőrökkel. A hátvéd Gyenisz Kuljas jól is jönne a válogatottnak, csak épp a 36 esztendős sportoló a 2005/2006-os idényben világbajnokságon volt az orosz válogatottal, így ő 4 éven át kellene folyamatosan helyi csapatban játsszon, hogy a romániai válogatott elérhető legyen. Másodsorban mire a válogatottság tagságra való jogot megkapná, már 40 esztendős lesz.

Utóbbi kettő kategóriájába tartozik a Galaci VSK játékosának, Szergej Pajornak az esete is. A 35 esztendős orosz center első idényét tölti a Galacnál, így legalább még egy évet kell várni a válogatottságra. Pajor legjobb éveit az orosz másodosztályban töltötte, míg a KHL-ben 13 meccs jutott.

Nagy fogás lenne ugyanakkor a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatánál szereplő Mario Camora! A 33 éves hátvéd a 2011/2012-es idénytől szerepel a kolozsvári csapatban és alapemberré nőtte ki magát. Sőt a csapatkapitányi karszalagot is ő viseli. A transermarkt adatai szerint a sportoló piaci értéke 1,4 millió euró. Camora a Beira-Mar csapatában kezdte pályafutását, majd a Navalban kötött ki és három éven át ott játszott, míg Kolozsvárra nem került. Az idei szezonban Camora 15 bajnokin, 6 Európa Liga, illetve 8 Bajnokok Ligája selejtező meccsen lépett pályára és 2 gólt, illetve 1 gólpasszt jegyzett. A sportolónak közel 3000 perc van a lábában az idei szezonban.

A rovat legfrissebb hírei