Elmaradt a nagyváradi bravúr Minszkben


A Kolozsvár továbbjutott az Európa Kupa csoportköréből.

Szerda este eldőlt, lesz erdélyi csapat a férfi kosárlabda FIBA Európa Kupa egyenes kiesés szakaszában, miután az U-BT Kolozsvár hazai pályán 82-71-re legyőzte az izraeli Ironi Ness Ziona csapatát, ezzel pedig a J csoport második helyén végzett. Alig egy másodperc hiányzott viszont a kincses városnak ahhoz, hogy megnyerjék a csoportot: ennyin múlott ugyanis, hogy a kvartett másik találkozóján a Nagyváradi VSK nyerni tudjon a Tsmoki Minszk otthonában. Végül azonban kikapott és kiesett.

Túlságosan nagy reményeket nem is táplálhattak a továbbjutás iránt a VSK hívei, ehhez ugyanis az kellett volna, hogy kedvenceik legalább 17 pontos győzelmet arassanak Minszkben. Az első félidőben úgy is tűnt, a hazaiak simán hozzák a két pontot: az első negyedben 13-2, a másodikban pedig 17-4-es rohanást produkálva előbb 18-11-re, majd 20-13-ra nyerték az első két játékrészt.

A második félidőre tehát 38-24-es hazai előnnyel fordultak a csapatok – csakhogy a szünet után feltámadt a VSK. Ezúttal rajtuk volt a sor, hogy zsinórban szórják a pontokat, a harmadik negyed végére fel is jöttek 47-44-re. Mi több, az utolsó játékrész elején már a VSK vezetett 49-47-re, köszönhetően elsősorban Nikola Markovics villámgyorsan szerzett öt pontjának. A vendégek még egy másodperccel a vége előtt is vezettek 57-54-re, ám Makszim Szalas a dudaszó pillanatában egy három pontossal kiegyenlített, beállítva az 57-57-es végeredményt.

A hosszabbítás Kristopher Richard és Sean Barnette pontjaival kezdődött, így a VSK ismét vezetett 62-57-re. Ezt követően viszont teljesen elfogytak a nagyváradiak, a hazaiak 11 pontot szórtak zsinórban és 68-62-re nyerni tudtak.

A csoport másik mérkőzésén az U-BT-nek győznie kellett a továbbjutáshoz az Ironi Ness Ziona ellen. Az erdélyiek nem a legjobban kezdték a mérkőzést, az első percekben a vendégeknél volt az előny, ám a negyed végére úgy tűnt, a hazaiak elkapták a fonalat és 24-20-ra nyerték a játékrészt. Amely Kuti Nándor (8 ponttal zárt végül) pontszerzésével ért véget és így kezdődött a második negyed is. Ezt viszont komoly visszaesés követte, a vendégek 21-15-re nyerték a negyedet és 41-39-re az első félidőt.

A pihenő után aztán már nem ismert kegyelmet a Kolozsvár: 25-18-ra hozta a harmadik, 18-12-re pedig a negyedik negyedet, ezzel pedig 82-71-re nyerni tudott.

Győzelmének köszönhetően az U-BT a csoport második helyén végzett a Tsmoki mögött és továbbjutott. Ugyan mindkét csapat négy győzelemmel és két vereséggel abszolválta a csoportot, az egymás elleni mérlegük is egyenlő, mégis, a fehéroroszok a jobb kosárarányuknak köszönhetően az élen végeztek. Ha nincs az az utolsó másodperces - dudaszós egyenlítés …A harmadik helyen az Ironi Ness Ziona, a negyediken pedig a Nagyvárad zárt.

Az egyenes kiesés szakaszban a kolozsváriak ellenfele a saját csoportját 5-1-es mutatóval megnyerő német medi Bayreuth lesz.

fotók: fiba.basketball/europecup

 

A rovat legfrissebb hírei