Fodor Csanád: Fantasztikus hangulatú összecsapás lesz


Eljött az év első magyar-román meccsnek a napja. Amelyet valójában magyar-székely csata.

 A magyar férfi jégkorong-válogatott válogatott és riválisa, a romániai együttes is jó hangulatú, remek találkozóra számít ma a nottinghami olimpiai selejtezőtornán.

Jarmo Tolvanen magyar szövetségi kapitány együttese a csütörtöki nyitónapon 4–1-re verte az észteket. A csapatkapitány Nagy Gergő a pénteki edzés után elmondta: az észtek elleni találkozó előtt nem volt módjuk edzeni a nagypályán, nem ismerték a jeget, új volt nekik a meleg hőmérséklet is. Ez a tréning azonban lehetőséget adott, hogy jobban megszokják a körülményeket, így egyre jobban és jobban tudjanak teljesíteni.
 
A túloldalon Julius Pénzes szövetségi kapitány – aki a Brassói Corona gárdáját is irányítja – az Erste Ligában is játszó csíkszeredai és brassói együttesre építette csapatát, amelyben 15 székely játékos szerepel.
 
„Nem kell ecsetelni, milyen rangadó vár ránk, ehhez mérten készülünk. A klubokban is rivalizálás van, minden csapat parázs meccseket játszik a Csíkszeredával, a Brassóval vagy épp a Gyergyóval” – mondta Nagy Gergő. Hozzátette: a honosított játékosok komoly játékerőt képviselnek a romániai együttesben, így nagyon jó ellenféllel fognak találkozni.
 
Fodor Csanád, a Csíkszeredai Sportklub és a romániai válogatott csatára kiemelte: jó csapat ellen remek eredményt értek el azzal, hogy a nyitónapon a vártnál szorosabb meccsen kaptak ki 4–3-ra a házigazda britektől. A magyarok elleni találkozót presztízsmeccsnek nevezte, amelyen ugyancsak jó játékot szeretnének mutatni, és abban bíznak, hogy ezúttal még több szerencséjük lesz.
 
„Érdekes érzés és jó élmény, nagyon várjuk, fantasztikus hangulatú összecsapás lesz” – mondta. Elárulta: az előző, decemberi selejtezőkört még kötelező volt sikerrel venniük. „Nottinghambe pedig úgy érkeztünk, hogy megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Jó érzés itt lenni az olimpiai selejtezőn” – mondta. Hozzátette, most ízelítőt kapnak a ljubljanai világbajnokság előtt, ahol ugyancsak riválisai lesznek a magyar válogatottnak. Az itteni tapasztalatok segíthetik őket abban, hogy ott kiharcolják a bennmaradást a divízió 1/A-ban – tette hozzá.
 
Az egymás elleni örökmérleg a romániai válogatottnak kedvez: az eddigi 66 találkozón 22 magyar siker és 5 döntetlen mellett 39 alkalommal távozott az ellenfél győztesen a jégről. 
 
A két csapat legutóbb 2015 februárjában találkozott, amikor a magyar válogatott sima 8–0-s sikert könyvelt el. A korábbi kettőn pedig 5–0-s és 7–0-s magyar győzelem született. A romániai válogatott legutóbb 2011. december 16-án tudott győzni 4–1 arányban méghozzá Csíkszeredában az azóta is hírhedté vált himnuszbotrányos meccsen. A találkozó azért vált napokig a bukaresti központi sajtó célpontjává, a győzelem ellenére, mert a romániai válogatott játékosai a mérkőzést felvezető himnuszoknál a román himnuszt nem énekelték, ellenben a székellyel, illetve a magyarral. Itt jegyezzük meg, hogy az akkor 24 fős keretben 22 székely volt, 1 román és 1 honosított ukrán..
 
A szombati összecsapás erdélyi idő szerint 16 órakor kezdődik a nottinghami Motorpoint Arenában.
 

A rovat legfrissebb hírei