Magyar győzelem, „román” pontszerzés


Olyan volt az év első magyar-„román” meccse, mint amilyenre mindenki számított. A magyarok alkottak, míg a székelyek romboltak és élni próbáltak a lehetőségekkel.

 Semleges helyszínen, Nottinghamben, csapott össze a magyar és a többségében székelyföldi játékosokból álló romániai jégkorong válogatott az olimpiai selejtező harmadik körének J csoportjában.

Annak ellenére, hogy a magyar válogatottnál a három legjobb játékos hiányzott – a székely Bartalis, valamint Galló és Sebők – még így is ők voltak a toronymagas esélyesei a romániai válogatott elleni meccsnek. Ugyanakkor Rokaly Szilárdék nemcsak az esélytelenség nyugalmával várták az összecsapást, hanem alázatos játékkal igyekezetek meglepni Sofronékat.
 
Ez pedig annyira jól sikerült, hogy az első percben a csíki, ám jelenleg Brassóban hokizó, Tanca Dani meg is szerezte a vezetést egy parádés lövéssel. Aranynak esélye sem volt. Két perc sem telt el és máris egyenlő volt az állás. Galanisz pontos passzát Sarauer passzolta be Polc ketrecébe. Helyreállt a rend mondhatni. A magyar csapat innentől kezdve igyekezett alkotni, míg Gecséék a rombolással voltak elfoglalva, illetve a kontrákra rendezkedtek be, bízva persze Polc teljesítményében, aki ezúttal is parádés meccset tudott le. A honosított szlovák kapusnak viszont a 8. percben szerencséje is volt, hiszen Erdély Csanád közelről centikkel mellé húzta ziccerét. További nagy ziccerek a folytatásban nem alakultak ki.
 
Nem úgy a második felvonásban. A nagy mezőnyharc közepette a csíkszeredai születésű Sofron nagyon közel volt a második magyar gólhoz, de senkitől sem zavartatva fölé durrantott. A 25. percben előnybe került a romániai válogatott, de nem sikerült veszélyt teremteniük. Egyenlő létszám mellett még nagyobb lett a magyar fölény, leginkább a Terbócs féle sor volt veszélyes, de Polc mindent fogott. Míg a támadások nem úgy jöttek össze, ahogy kellett volna, így maradt az 1–1.
 
A záró felvonás egy hatalmas magyar helyzettel indult, majd kontrából a túloldalon Péter Zsolt hagyott ki egy nagy ziccert. A magyar fölény megmaradt és végül sikerült a vezetést is megszerezniük: Sofron remek passza után a 18 esztendős Papp Kristóf húzta ki Polcot és verte a pakkot az üres kapuba. Megérdemelt volt a magyar vezetés. Fodor Csaniék viszont nem engedtek ’48-ból. Minden erőtartalékukat elővették és fordulatos percek következtek. Előbb kiharcoltak egy kettős emberelőnyt, amelyet nem sikerült értékesíteniük, bár Aranynak akadt dolga ezúttal. Öt az öt ellen izgalmassá vált a meccs. A romániai csapat egyre több alkalommal jutott el Arany ketrecéig, sőt az 56. percben egy pontos Boriszenko passz után Butucsnov lépett ki szólóba és egyenlített. Az utolsó percekben mindkét kapu többször forgott veszélyben, ám a döntés a hosszabbításra maradt.
 
A ráadás percei alig 15 másodpercig tartott, hiszen az észtek ellen triplázó Hári János átadásából Erdély Csanád megszerezte a győztes gólt.
 
Így vasárnap a továbbjutásért játszik a magyar válogatott a házigazda britekkel, míg a romániai válogatott az észtekkel meccsel a harmadik helyért.
 
A magyar csapat megérdemelten húzta be a győzelmet, ám a romániai válogatott is dicséretet érdemel, hiszen bebizonyították, hogy a tudáskülönbség alázattal, illetve harcossággal lecsökkenthető.
 
Olimpiai selejtezőtorna, 2. forduló
Magyarország – Románia 3–2 (1–1, 0–0, 1–1, 1–0) – hosszabbítás után
Gólszerzők: Sarauer (2.), Papp (45.), Erdély (61.), illetve Tranca (1.), Butocsnov (56.).
 
Fotó: jegkorongszovetseg.hu

A rovat legfrissebb hírei