Hazatért a kupa Kolozsvárra, Kuti remekelt az elődöntőben


Semmi különös nem történt a döntőben: aki nyerni szokott, nyert, aki veszíteni szokott, veszített.

A Kolozsvári U-BT nyerte meg a férfi kosárlabda Román Kupát, miután a döntőben hazai pályán 68-61 arányban legyőzte nagy riválisát, a Nagyváradi VSK-t. Ezzel ötödik alkalommal került a kincses városba a trófea, míg a nagyváradiak ötödik alkalommal buktak el a döntőben. Ahová eddig ötször jutottak el.

A szombati elődöntők során nem borult a papírforma: a Kolozsvár 88-71-re győzte le a Temesvár csapatát, míg a Nagyvárad 77-65-re a bukaresti Dinamót. Előbbi mérkőzésen Kuti Nándor bizonyult a meccs legjobbjának, aki 15 ponttal segítette csapatát a továbbjutáshoz. A hazaiaknál Vida Dávid is pályára lépett, ám ő nem tudott pontot szerezni, nem úgy a vendégeknél Lázár László, aki 8 pontot szorgoskodott össze.

A döntőben tehát az a két csapat nézhetett farkasszemet egymással, amely az utóbbi években uralja a román férfi kosárlabdát. Talán elég ha annyit mondunk, az elmúlt öt évben immár harmadszor találkoztak a sorozat döntőjében. De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a bajnokságban jelenleg a Nagyvárad áll az élen, mindössze egy ponttal megelőzve a Kolozsvárt. A két gárda ezen kívül összemérte már tudását ebben a szezonban a FIBA Európa kupában is, ahol mindketten megnyerték a hazai mérkőzésüket. Csakhogy amíg az U-BT a J csoport második helyén végzett és továbbjutott, addig a VSK utolsóként zárt.

Közel háromezer szurkoló gyűlt össze a döntőre a Horia Demian sportcsarnokban, ahol a hazaiak fergetegesen kezdtek, az első negyedet 23-12-re meg is nyerték. Aki azonban azt gondolta, hogy gyaloggalopp lesz a meccs, nagyot tévedett. A Nagyvárad 17-11-re hozta a második negyedet, így a csupán szünetre 34-29-es hazai előnnyel fordultak a csapatok.

A harmadik játékrészben ismét elsöprő volt a kolozsvári fölény, a 25-12-es részsikernek köszönhetően 59-41-es előnnyel fordultak az utolsó tíz percre. Ekkor viszont ismét feltámadt a vendég csapat, egy perccel a vége előtt pedig már csak 66-60 volt a hazai előny.

Ez a fór azonban már bőven elég volt ahhoz, hogy a Kolozsvár végül 68-61-re nyerni tudjon, játékosai pedig magasra emelhessék a Román Kupa trófeáját. Az utóbbi öt évben immár negyedszer!

A fináléban Vida Dávid már nem kapott lehetőséget, Kuti Nándor pedig ezúttal 3 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez.

fotó: frbaschet.ro

A rovat legfrissebb hírei