Gyászol a román kosárlabda! Elhunyt a Budapesten született tanítómester


Számtalan tehetséget adott a román kosárlabdának, de a felnőttek között is letette névjegyét.

Gyászol a román kosárlabdasport, kedd délután elhunyt ugyanis Dávidházy Imre István korábbi szövetségi kapitány, kétszeres bajnoki sikerkovács, számol be a szomorú hírről a Román Kosárlabda Szövetség.

Dávidházy Imre István 1945. május 17-én született Budapesten. Gyerekkorát viszont már Aradon töltötte, tanulmányait a jelenlegi Csíky Gergely Líceumban végezte. Már fiatalként a kosárlabda megszállottja lett, játékosként az Aurul Armata Brad, a Temesvári Universitatea és az Aradi Constructorul színeiben játszott a román első és második osztályban.

Legnagyobb sikereit azonban edzőként érte el, amely területen 1969 és 2012 között tevékenykedett. Nevét a román kosárlabda aranykönyvében a számtalan utánpótlás országos bajnoki cím mellett azzal írta be, hogy Dragan Petricseviccsel és Adrian Budureannal remek triót alkotva kétszer is bajnoki címre vezették a West Petrom Arad csapatát. Megszerezve ezzel a vértanúk városának mindez idáig egyedüli két felnőtt férfi kosárlabda bajnoki címét.

Dávidházy 1992-ben a felnőtt női válogatott szakmai stábjának tagja volt, 1999-2000-ben pedig a férfi utánpótlás-válogatott szakmai munkáját irányította.

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni azonban, hogy legalább ennyire kiemelkedőt alkotott az utánpótlás-nevelés terén, a román kosárlabda olyan, későbbi válogatott alapembereket köszönhet neki, mint például Brosovszky Mónika.

Dávidházy Imre Istvánt csütörtökön helyezik örök nyugalomra szeretett Aradjában.

fotó: glsa.ro

 

A rovat legfrissebb hírei