Kidobják Bölöni csapatát?


Áll a bál Belgiumban. Az ok? A pénz!

Áll bál a belga labdarúgásban, egyik klub pedig, amely alaposan megkavarta az állóvizet, nem más, mint a Bölöni Lászlót foglalkoztató Royal Antwerpen. Amelyet a KAA Genttel együtt kizárással fenyeget a Labdarúgó Liga. Hogy miért? Természetesen a pénzért!

Szerdán írta ugyanis alá a belga Liga a bajnoki mérkőzések televíziós közvetítési jogairól szóló szerződést. Ennek fejében az Eleven Sports 103 millió eurót hajlandó fizetni az élvonalbeli és a második osztály felsőházi rájátszásának meccseiért. Pontosan 20 millió euróval többet, mint amennyit eddig kaptak a klubok. És pontosan ez a 20 millió okozza a gondot. Pontosabban annak elosztása.

A Liga elosztási rendszere ugyanis két csoportra osztja a csapatokat. Az egyikbe, a G5-be, tartoznak a nagy csapatok: a Brügge, az Anderlecht, a Standard Liege, a Genk és a Gent. Az elmúlt 30 évben rajtuk kívül csak egy csapat tudott bajnoki címet nyerni, 1997 óta pedig senki más. A másik csoportba tartozik a másik 11 együttes. Köztük a Royal Antwerpen is.

Amíg eddig a G5 kapta a közvetítési jogdíjak 51%-át, addig a most kidolgozott rendszer szerint a plusz 20 millió 80%-a a „nagyokat” illetni. „Sehol másutt Európában nincs ilyen”, idéz egy magát meg nem nevező klubelnököt a Het Laatste Nieuws napilap alapján német transfermarkt.de portál.

„Ugyanannyi nézőt vonzunk, mint a nagyok”, elégedetlenkedik Paul Gheyerns, az Antwerpen elnöke, „akkor kezeljenek is úgy minket!”, követeli.

Peter Croonen, a Liga, egyben a Genk elnöke viszont „történelmi egyezségről beszél” és szolidaritás hiányával vádolja a Gentet és az Antwerpent.

Miközben a rebellisek azt követelik, hogy saját maguk értékesíthessék közvetítési jogaikat, addig a Liga kizárással fenyegetőzik. „Megpróbáljuk jobb belátásra bírni őket. Aztán kiderül, együtt folytatjuk, vagy nélkülük”, fogadkozik Croonen a Het Laatste Nieuws napilapnak.

Zárásként azért nem árt leszögezni, nem két „nímandot” fenyeget kizárással a Liga. A Gent ugyanis egyszeres bajnok, háromszoros Belga Kupa-győztes, míg az Atnwerpen négyszeres bajnoknak és kétszeres kupagyőztesnek vallhatja magát. Ráadásul a Royal Antwerpen az utolsó belga csapat, amely európai kupadöntőbe jutott – még 1992-ben.

fotó: myprivacy.dpgmedia.be

A rovat legfrissebb hírei