Négy erdélyiből kettő akarja - Újabb légiós-szabály jön?


A klubok visszatérnének a négy évvel ezelőtti szabályozáshoz.

Rendhagyó találkozóra jöttek össze a román férfi élvonalban szereplő kézilabdaklubok vezetői Bukarestben. Egyeztetésük első számú témája a légiósok számának szabályozása volt.

A klubok azt szeretnék elérni, hogy a légiósok szabályozásának rendszere térjen vissza a 2016-2017-es bajnokságban alkalmazott változathoz. Indoklásuk szerint a jelenlegi verzió bevezetése óta megnőtt a játékosok fizetése, az európai kupaporondon viszont visszaesett a román klubok teljesítménye.

A jelenlegi előírás szerint a klubok az időrendben elsőként alkalmazott két légiósra semmilyen korlátozás nem vonatkozik. A többieket viszont csak akkor szerződtethetik le, amennyiben a legutolsó olimpián, világ-vagy Európa-bajnokságon az első tíz helyen végeztek, illetve részt vettek a legutóbbi két év Bajnokok Ligája- vagy EHF-kupa Final Fourjának egyikén.

Ezzel szemben a korábbi előírások szerint a külföldi játékosoknak pályára kellett lépniük nemzeti válogatottjukban legalább 10 alkalommal, vagy az elmúlt egy évben legalább egy alkalommal.

A klubok azt is kérik, hogy a bírói lapon legtöbb nyolc légiós kaphasson helyet egy meccsen – ezzel arra kötelezvén a klubokat, hogy legkevesebb 8-10 hazai játékost alkalmazzanak. Szeretnének létrehozni továbbá egy utánpótlás-bajnokságot is a jelenlegi „fiatalszabály” helyett.

A résztvevők szerint hasonló a helyzet a női mezőnyben is, számukra is hasznosabb lenne a visszatérés.

Az egyeztetésen a négy erdélyi élvonalbeli csapat közül ketten, a Nagybányai Minaur és a Temesvári Poli vett részt, míg a Tordai Potaissa és a Resicabánya távol maradt.

A javaslatokat a Román Kézilabda Szövetség elnöksége a február 25-i ülésén vizsgálja meg.

fotó: .axanews.ro

A rovat legfrissebb hírei