Kézilabda fesztivál Székelyudvarhelyen olimpikonokkal


A nemzeti összetartozás évében júliusban kézilabda fesztivált rendeznek Székelyudvarhelyen.

2020. július 9-12. között „Határok nélkül” címmel nagy szabású kézilabda és kulturális fesztiválra kerül sor Székelyudvarhelyen, a nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében, a székelyudvarhelyi önkormányzat és a Magyar Kézilabda Szövetség szervezésében.

– Izgalmas esemény küszöbén állunk, hiszen kollégáimmal együtt számos versenyt szerveztünk meg az utóbbi években, elég, ha csak a 2016-os strandkézilabda-világbajnokságra, a női Bajnokok Ligája évről-évre Budapesten sorra kerülő FINAL4-jára, a 2018-as női junior világbajnokságra, a 2019-es női junior Európa-bajnokságra gondolunk, vagy éppen a következő esztendőkben sorra kerülő, 2021-es férfi junior vb-re, 2022-es férfi felnőtt Eb-re vagy a 2024-es női felnőtt kontinensviadalra. A nyári fesztivál azonban más, hiszen hívószavai a kézilabda mellett a nemzet, az összetartozás, a kultúra – hangsúlyozta Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója. – Számos anyaországi és határon túli magyar klub csapatai látogatnak majd el Székelyudvarhelyre, és a kézilabdán keresztül nagy és nemes energiák is felszabadulnak majd. Ilyés Ferenc már verbuválja All Star-csapatát a Szejke SK ellen, a főszerep azonban a gyermekeké lesz. Nagy örömmel nézünk a fesztivál elé, amelynek szervezése kapcsán szeretném kiemelni a székelyudvarhelyi Jakab Árpádot, aki évek óta óriási elánnal térképezi fel az MKSZ megbízásából a határon túli magyar kézilabdázást, és a fesztiválnak is szellemi atyja és a szervezés motorja.

– Úgy gondoltuk, hogy a székelyudvarhelyi fesztivál nagyszerűen illeszkedik a nemzeti összetartozás évének programsorozatába – emelte ki Jakab Árpád, a fesztivál vezető szervezője. – Nem csupán kézilabdáról lesz szó, hanem színvonalas kulturális és gasztro-programmal készülünk, a Fesztivált a Kowalsky meg a Vega nyitja meg és az Ismerős arcok zárja, de lesz főzőverseny, színházi előadások, kézműves vásár, történeti előadások és kirándulásokat is szervezünk az utánpótlás-játékosoknak. Már működik Facebook-oldalunk is, amely a facebook.com/kezilabdafesztival címen érhető el.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere elmondta: – Székelyudvarhely számára óriási megtiszteltetés, hogy a város lehet a fesztivál házigazdája a nemzeti összetartozás évében. Bízom benne, hogy sikeres fesztivált szervezünk együtt a Magyar Kézilabda Szövetséggel, akinek ezúton is köszönöm a kezdeményezést, a szervezést és a támogatást.

Az internet segítségével jelentkezett be az éppen Berlinben EHF-kupa mérkőzésre készülő, székelyudvarhelyi születésű, 229-szeres magyar válogatott, kétszeres olimpiai 4. helyezett Ilyés Ferenc, aki komoly szerepet kap a fesztiválon, hiszen szervezésében All Star-csapat verbuválódik, a 2004-ben és 2012-ben egyaránt olimpiai 4. helyezett magyar férfi válogatottak tagjainak főszereplésével. – Nagyon nagy öröm számomra, hogy a szülővárosomban kerül sor a fesztiválra, amely igen egyedinek ígérkezik. Remélem, hogy az eseményen belül is kiemelkedő lesz az All Star-csapat szereplése, „világverő” csapatot igyekszünk összerakni – hangsúlyozta Ilyés, aki az utóbbi időszakban az MKSZ határon túli magyar kézilabdázásért felelős elnöki megbízottjaként is dolgozik.

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjának vezetője a nyári fesztivál programjáról beszélve elmondta, hogy a felvidéki Dunaszerdahely mellett Csallóközaranyos, Délvidékről Ada, valamint Magyarkanizsa és Zenta csapatai is szerepelnek majd. Partiumból Szatmár, Erdélyből Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Zetelaka csapatai érkeznek, a 2006-2007-es korosztályokból. Mellettük három 2008-2009-es együttes is pályára lép majd, így összesen 300-400 gyermek léphet majd pályára. – A Magyar Kézilabda Szövetségben rendszert építünk, felelősséget érezve a határon túli magyarságért is. Közel 3000 magyar sportoló, 130 edző dolgozik a határon túli magyar kézilabdázásban. Ezeket a területeket szakmailag szeretnénk megerősíteni, hogy a háttér tovább fejlődjön, és helyben erősödjenek a játékosok. Erre is nagyszerű alkalom a nyári fesztivál. A határon túli magyarság számos klasszis játékost nevelt ki a kézilabdának, elég, ha csak Ilyés Ferencre, Ilyés Annamáriára, Sipos Adriánra, Sterbik Árpádra, Zácsik Szandrára, Kovacsicz Mónikára, vagy éppen Lakatos Ritára, Albek Annára gondolunk.– Meggyőződésem, hogy a lelki nemzetegyesítés egyik fő eszköze a sport. Ha a sport segítségével megvan a lelki kapocs, akkor óriási távlatok nyílhatnak. A nyári fesztivál ennek nagyszerű eszköze, de létezik egy ennél nagyobb ívű terv is – mondta el a sajtótájékoztatón Ballai Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség stratégiai főtanácsadója. – 2021 nyarán első alkalommal megrendezzük a Magyarok Világjátékát, a nagy szabású verseny ezt követően négyévente kerülne sorra, első alkalommal Budapesten, több mint tíz sportágban, köztük kézilabdában, de szerepel a programban az atlétika, az úszás, a birkózás is, hat napon át, több ezer sportolóval. A verseny eddig elképzelhetetlen lehetőséget adhat, nem csupán a Kárpát-medencei magyarságnak, hanem akár a tengeren túlinak is.

A sajtótájékoztató zárásaként Gálfi Árpád és Novák András együttműködési megállapodást írtak alá a fesztivál szervezéséről.

Fotó: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A rovat legfrissebb hírei