Módosítottak a légiós-szabályt


Van is, meg nincs is fiataltörvény!

Áll a bál a román kézilabdában, miután a szakszövetség igazgatótanácsa kedden megszigorította a külföldi játékosok alkalmazását szabályozó előírásokat. Pontosabban azokat, amelyek az Európa Unión kívüli országokból érkező játékosokra vonatkozik.

Noha úgy a férfi, mint a női élvonalban szereplő csapatok képviselői tanácskozást szerveztek az elmúlt hetekben a témában, javaslataikat a szövetség figyelmen kívül hagyta!

A keddi döntés értelmében ezentúl csak három, az Európai Unión kívülről érkező játékost szerződtethet egy csapat! Ez több férfi klubnak is jelentős érvágás, hisz a jelenlegi mezőnyben a Dinamo, a Dobrodgea Sud Konstatnca, a Steaua és a Bacau is ennél több nem-EU-s játékost alkalmaz. A címvédő Dinamo, amely közel áll ahhoz, hogy bejusson a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe, egyenesen nyolcat!

Ami az uniós légiósokat illeti, némi eltérés lesz ezentúl a női és a férfi mezőny között. A nőknél továbbra is csak olyan játékosokat lehet leigazolni, akik a legutóbbi Európa-, vagy világbajnokságon és olimpián az első tízben végzett válogatottak tagjai, esetleg a legutóbbi két szezonban pályára léptek a Bajnokok Ligája vagy az EHF Kupa négyes döntőjében.

A férfiaknál követelmény, hogy az illető játékos legalább tízszeres válogatott legyen, esetleg a világranglista első három országából érkezzen.

Döntés született a fiatalok szerepeltetéséről is – amely enyhén szólva is érdekes. Az új előírások kötelezik ugyan a klubokat, hogy minden meccsen szerepeltessenek legalább egy, 23 évnél fiatalabb játékost, aki legalább 30 percet pályán is tölt. Ám amennyiben egy klubnak vagy fiókcsapata a második osztályban, ebben pedig legalább 8, 23 évesnél fiatalabb játékos is szerepel, akkor rá nem vonatkozik szabály…

A Liga Zimbrilornak (Bölények Ligája) nevezett férfi élvonalban jelenleg négy erdélyi klub szerepel: a Potaissa Torda, a Minaur Nagybánya, a Politehnica Temesvár és a Resicabánya. Ezzel szemben a Liga Florilor MOL (MOL Virágok Ligája) elnevezésű női élvonalban megtaláljuk a Minaur Nagybányát, a Gloria Besztercét, a Zilahot, a Magura Nagydisznódot és a CSU Kolozsvárt.

fotó: facebook.com/potaissaturda

A rovat legfrissebb hírei