"Csak azon járt az eszem, hogy mi van a családommal!"


Pályafutása legeredményesebb szezonja volt a csíkszeredai sítájfutónak, mégis vegyes érzésekkel gondol vissza rá.

A hétvégén az oroszországi Hanti-Manszijszkba megrendezett Európa-bajnoksággal véget ért az idei sítájfutó szezon. A szibériai kontinensviadalon újdonsült román bajnokként vett részt Szép Zoltán, aki részese volt egy igazán történelmi eredménynek.

Ettől eltekintve is ez volt pályafutása kétségtelenül legeredményesebb éve, hiszen március első teljes hétvégéjén a Bucsin-tetőn megszerezte első országos bajnoki címét! Ráadásul minden hazai versenyen érmes volt. Mégis vegyes érzésekkel tekint vissza az idényre.

„Furcsa és nehéz szezon volt. Kezdetben azért, mert a munka mellett már apaként is kellett teljesíteni. Aztán nem volt hó, hó nélkül pedig nehéz motiváltnak maradni! Főleg úgy, hogy egymásután halasztották el a versenyeket. Mégis, ez a csonka szezon hozta el nekem az első egyéni bajnoki címet és minden próbán érmes tudtam lenni, ilyen se volt még”, összegezte az idei eseményeket közösségi oldalán a 32 éves sportoló.

A civilben amúgy újságíró Szép az elmúlt hétvégén már Szibériában versenyzett. Ahol Csúcs Klaus és Simion Suciu oldalán a hetedik helyre hozták be a román váltót. Márpedig ilyen jó eredményt Románia még soha nem ért el az Eb-ék történelmében! Egyéniben a sprintversenyben a 46., a középtávon pedig a 47. helyet szerezte meg a csíkszeredai versenyző. A kontinenstorna azonban nem ezért marad emlékezetes számára. Pontosabban nem csak az eredmények miatt. A koronavírus fenyegető árnyai ugyanis beárnyékolták az Európa-bajnokságot is.

„Az oroszországi Európa-bajnokság az idény fő nemzetközi versenye volt. Ám bármennyire is vártam, bármennyire is akartam, nem minden pillanatban tudtam koncentrálni a versenyre. Több ezer kilométeres távolságból csak azon járt az eszem, hogy mi van a családommal és hogyan jutok haza. Az oroszok mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat, ismét jó szervezők voltak és vigyáztak ránk. Volt, hogy reggel és este is megvizsgáltak, van-e lázunk?”,

Még ha nehéz is elképzelni, ennek a rémisztő szituációnak volt pozitív oldala is: „Ez a különös helyzet, úgy érzem, a versenytársakat is jobban összekovácsolta, aggódtunk egymásért”, írta a sportoló.

„Érdekes szezon volt, de ennek is vége, remélem a koronavírusnak is vége lesz egyszer”, szól az immár román bajnok Szép Zoltán zárszava.

.facebook.com/zoltan.szep

A rovat legfrissebb hírei