A kormány és az UEFA is segít – de mennyi lehet a veszteség?


A labdarúgás makacsul ragaszkodik hozzá, hogy befejezze a szezont.

Vége a szezonnak, nem játsszák le az elmaradt meccseket! Számtalan bajnoki kiírás esetében írhattuk ezt meg az elmúlt napokban nagyon sok sportágban – természetesen a koronavírus elleni harc jegyében. Van egy sportág viszont, amely makacsul tartja magát ahhoz, hogy befejezze a szezont. A labdarúgás!

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a minap bejelentette: prioritás a honi pontvadászatok befejezése. Ennek érdekében még a sportág csúcseseményét, az Európa-bajnokságot is hajlandó volt egy évvel elhalasztani. És hogy mi az oka ennek a konokságnak? Természetesen a pénz! Az elmaradó bevételek nélkül ugyanis a legtöbb klub egyszerűen a csőd szélére sodródna. Bevételek nélkül ugyanis az egyesületek képtelenek fedezni kiadásaikat. Legnagyobb kiadásuk pedig a fizetések. A játékosok bérei!

A német Borussia Mönchengladbach játékosai önként lemondtak fizetésük egy részéről, hogy ezzel támogassák a klubot és annak alkalmazottait. A skót Hearts tulajdonosnője arra kérte játékosait, mondjanak le bérük feléről! A francia Lyon 30%-kal csökkentette játékosai fizetését, amíg azok nem léphetnek ismét pályára. Az olasz kormány a fizetések összege alapján differenciálta a csökkentés mértékét: minél nagyobb egy játékos fizetése, annál nagyobb értékben csökken a krízis idején.

Romániában már hetek óta vitatéma a fizetések kérdése, döntés egyelőre nincs. A Romániai Hivatásos Labdarúgók Szakszervezete (AFAN) hallani sem akar erről a lehetőségről! A kluboknak némi segítséget a kormány jelenthet, amely bejelentette: kész biztosítani az alkalmazottak (beleértve a sportolók) bérének 75%-át. Ez az összeg azonban nem haladhatja meg az országos bruttó átlagfizetés 75%-a: azaz havi 5429 lej. Ettől az összegtől biztosan nem esik hanyatt a legtöbb futballista…

Pénteken aztán az UEFA is bejelentette: kész anyagilag támogatni a klubokat. A kérdés már csak az, mennyi a klubok vesztesége, amennyiben a szezon mégsem folytatódna. A román Gazeta Sporturilor sportnapilap becslései szerint a 14 élvonalbeli egyesület – köztük a négy erdélyi, a Kolozsvári CFR, a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, a medgyesi Gaz Metan és a nagyszebeni Hermannstadt – összesen mintegy 10 millió eurót bukhat, amennyiben nem folytatódik a pontvadászat. Ebből 7,5 millió a tévéközvetítési díjak elmaradásából származna, a fennmaradó összeg pedig a jegybevételből, a szponzori bónuszok és egy támogatások elmaradásából.

A Román Labdarúgó Szövetség legoptimálisabb becslései szerint május 16-án indulhatna el a pontvadászat, amelyből a felsőházban 8, az alsóházban viszont 10 forduló van még hátra. Ez azt jelentené, hogy már április közepén el kellene kezdeni a felkészülést. Akkor, amikor az előrejelzések szerint a járvány tetőzni fog az országban…

Igaz, az olasz Napoli már bejelentette: jövő héten kezdik az edzést.

A rovat legfrissebb hírei