A magyar bajnokság, mint követendő példa?


Folyamatos kritika éri a román fiatal-szabályt!

Életbelépése óta folyamatos kritika éri a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) által 2016-ban bevezetett fiatal-szabályt, amely előírja, hogy az élvonalbeli meccseken minden csapatban végig pályán lennie egy 21 éven aluli játékosnak. Ezek a bírálatok a szezon elejétől néha már hisztérikus őrjöngéssé erősödtek, nyár óta ugyanis a kezdőcsapatba immár két, U21-es játékost kell nevezni.

Az előírás egyik leghevesebb bírálója a bajnoki címvédő és jelenlegi listavezető Kolozsvári CFR edzője, Dan Petrescu. A román válogatott „aranygenerációjának” tagja több nyilatkozatában is hangot adott nemtetszésének, mi több, rendre azzal tiltakozik a szabály ellen, hogy néhány perc után lehozza az egyik fiatal játékosát. A legutóbbi fordulóban pedig már 24 másodperc után lecserélte Alin Ficát. A 18 éves tehetség nem ilyen bemutatkozásról álmodott – tudja ezt Petrescu is, ami a mérkőzés után elnézést kért tanítványától. „Engem azért fizetnek, hogy eredményeket érjenek el és trófeákat nyerjek, nem pedig azért, hogy fiatal játékosokat neveljek”, nyilatkozta többször is Chelsea egykori klasszis szélső védője.

Gaz Metan Mediaș - CFR Cluj 0 - 0 / SCHIMBARE IN MINUTUL 1❓❗

Regula U21 e cea mai bună au zis, că românul e inventiv nu au mai zis. E un gest de lipsă de respect pentru copii care au muncit de când au învățat să meargă...

A Gazeta Sporturilor sportnapilap hétfői számában járta körül a témát, egy kicsit más szempontból. Egész pontosan a magyar NB I szempontjából. Amellyel kapcsolatban már a címben felteszi a kérdést: nem lenne-e követendő példa az FRF számára?

A napilap kiemeli, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nem kényszeríti semmire a klubokat, hanem jutalmazza azokat, amelyek fiatalokat szerepeltetnek. Minél zsengébb korúak, annál nagyobb összeget kapnak a klubok az MLSZ-től. Ráadásul nem csak a játékos aktuális csapata, hanem a nevelőegyesületei is részesülnek a támogatásból. Erre az MLSZ 11 millió eurót különített el, írja a Gazeta Sporturilor. Amely kiemeli, csak a bajnokságban való indulásért egy millió euróval támogatja a szövetség az élvonalbeli csapatokat. Teheti mindezt a sportfinanszírozás számára kedvező adótörvények miatt.

A Román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) korábban már a szövetség figyelmébe ajánlotta a magyar modellt – eredménytelenül. A lap azt is megemlíti, mivel honorálta a 2019-es U21-es Európa-bajnokságon elődöntős válogatott játékosainak aktuális és nevelőklubjait a szövetség: egy-egy, az adott játékost ábrázoló miniatűr szoborral...

A rovat legfrissebb hírei