Negyedszáz légiós erdélyi magyar focista


A Román Labdarúgó Szövetség példamutató magatartásra kéri őket.

Érdekes statisztikával rukkolt elő a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a koronavírus terjedésének apropóján: összeállította a külföldön szereplő labdarúgók igen hosszú listáját.

A szövetség azokat a labdarúgókat vette figyelembe, akik 2002. január elseje előtt születtek és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 54 tagországa első három osztályának valamelyikében szerepel. Számításaik szerint összesen 162, 17 évnél idősebb román(iai származású) focista keresi kenyerét Európában. A legtöbben, szám szerint 34-en Magyarországon légióskodtak, de Olaszország mindössze eggyel van elmaradva, míg a harmadik helyen Spanyolország található 19-el. Vannak román játékosok Azerbajdzsánban, Észak-Írországban, sőt Andorrában, Máltán és San Marinóban is. Az FRF által készített térképen a nyugat-európai szövetségek közül csak Izland, Feröer-szigetek, Norvégia, Svédország, Liechtenstein és némi meglepetésre Svájc szerepel fehér foltként.

(null)

(null)

A 162 légiós közül mintegy negyedszáz erdélyi magyar (származású). Azt egyértelműen kijelenteni, hogy valaki magyar-e, nyilván nem egyszerű. Azt viszont sok esetben bizton lehet állítani, hogy magyar gyökerekkel rendelkezik például a válogatottságig is eljutó nagyváradi Claudiu Keserü (33 éves, Ludogorec), a margittai George Puscas (23, Reading), a máramarosszigeti Leonardo Mitruscsák (19, Kazincbarcika), a nagykárolyi Eric Bicfalvi (32, Ural Jekatyerinburg), a szatmárnémeti Kanalos Toni (21, Kazincbarcika) és Heil Valter (30, Kazinbarcika) esetleg Pető Leon (17, Mainz) vagy Feher Raul (23, Andorra FC). És ott van még a Bicfalvihoz hasonlóan a magyar válogatottal szintén szóba hozott, kettős állampolgárságú szatmárnémeti Rus Adrian (24, Kisvárda) és klubtársa, a nagybányai Claudiu Bumba (26), aki szintén állampolgárságért folyamodott.

Vitathatatlanul magyar viszont Tamás Nándor (19, PAFC), Lukács Raymond (31, Békéscsaba), Krausz Raul Zorán (24, Kazincbarcika), Fila Károly (24, Kazincbarcika), Zsóri Dániel (20, Budaörs/MOL Vidi), Pataki Zoltán (24, Füzesgyarmat), Villand Róbert (31, Füzesgyarmat), Szász Tamás (22, Cegléd) és Lukács Zsombor (24, Hatvan). De ide számíthatjuk a Kaposvárral nemrég szerződést bontó szatmárnémeti Zsiga Ervint (fotó) is, aki jelenleg csapatot keres magának.

Az FRF a honlapján közölt anyagban arra kéri a külföldön szereplő futballistákat, hogy „az egész társadalom számára jelentős kihívást jelentő időkben felelősségteljes magatartásukkal, viselkedésükkel mutassanak jó példát”.
És maradjanak otthon!

A rovat legfrissebb hírei