"Édes fiam, ha pofon kell, csak szólj, adok én neked minden este lefekvés előtt!"


Az erdélyi származású Papp László ma lenne 94 éves

A háromszoros olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok ökölvívónk Papp László, akit bár egy ország csak a keresztnevén ismert, akinek 2004 óta a Budapest Sportaréna viseli nevét, ma ünnepelné 94 éves születésnapját. Büszkén emlékezünk a páratlan tehetségű felejthetetlen klasszisra, annál is inkább, mert rajongással szeretett édesanyja által ő is, erdélyi származású volt. 
 
A trianoni döntés következtében Erdélyből többen áttelepültek a megcsonkított Magyarországra, elhagyva szülőhelyüket az anyaországban keresve mentsvárat. Ekkor döntött így Burkus Erzsébet is, aki a székelyföldi Rugonfalváról vándorolt Budapestre, szebb jövőben reménykedve.
 
Budapesten találkozott későbbi férjével, egy taxisofőrrel, Papp Imrével.
 
 Fotó:  Nyáry Krisztián Igazi hősök -Papp László és szülei 
 
A fiatal pár szerény hajlékába a Visegrádi utcába, az áldás 1926. március 26-án érkezett: megszületett László. Születése után néhány év múlva a család Pestszentimrére költözött - itt született a húga, Gizi is - , majd nemsokkal ezután Óbudára, míg végül 1932-ben Angyalföldön állapodtak meg.
 
Sajnos édesapját korán, alig 38 évesen ragadta magával egy tüdőgyulladás és csak az édesanyja találékonyságán múlt, hogy nem kellett éhezniük.
Édesapja azt szerette volna, ha Laciból, mire felnő focista vagy bokszoló válna, mivel azonban tízévesen leesett egy fáról, és eltörte a csuklóját, úgy tűnt, füstbe ment a bokszolói karrier. Maradt a gyerekek kedvenc időtöltése a foci, amiért Lacika is eleinte rajongott.
Azonban a felcseperedő fiú az angyalföldi lakótelep hírhedt verekedőjévé vált, s ha nem is elsőre, de mégis megkedvelte a bokszot, a többi pedig már történelem.
Édesanyja nem örült annak, hogy fia, foci helyett az ökölvívást választotta, mindig azt mondta neki :
"Édes fiam, ha pofon kell, csak szólj, adok én neked minden este lefekvés előtt!" - Burkus Erzsébet
 
Fotó: cultura.hu
 
A páratlan tehetségű és emberségű bokszlegenda, aki immár 17 éve, hogy nincs köztünk, humoráról és rendkívüli szerénységéről is híres volt. Neve egyet jelent a magyar ökölvívással. Amatőrként háromszoros olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres magyar bajnok volt. Profiként Európa-bajnoki címet szerzett (1962–1964), 29 mérkőzésen veretlen (27 győzelem, 2 döntetlen). Sportteljesítménye révén az egész világon ismert és elismert, akire méltán lehetünk büszkék.
 
Életéről több könyv és film is készült, melyek közül az 1980-ból származó Gulyás Gyula és Gulyás János rendezésével forgatott Pofonok völgye, avagy Papp Lacit nem lehet legyőzni című életrajzi alkotás az alábbiakban meg is tekinthető. A film az egyik legnépszerűbb filmeket osztályozó portál (IMDB) értékelése alapján igen magas 9.1-es osztályzatot kapott.
 
 

Forrás: magnificat.ro, e-nepujsag.ro, imdb.com, boxtv.hu, youtube.com

A rovat legfrissebb hírei