Csak egy helyen van megszorítás – de ott nagyon!


Az erdélyi fociklubok egyelőre állják a sarat.

Amikor már Európában egyre nagyobb zűrt okozott a koronavírus, a játékos-szakszervezetek sorra követelték, hogy a labdarúgók és a személyzet egészségére való tekintettek függesszék fel a bajnokságokat. Ami viszont akkor még nem jutott eszükbe, az mára mindennapos hírforrássá vált: bevételek nélkül a klubok képtelenek fizetni a focisták – sok esetben horribilis – fizetéseit. Erről, pontosabban béreik egy részéről, viszont sok esetben nem hajlandóak lemondani!

Miközben a Barcelonánál például a Leo Messiék lemondtak a fizetésük 72%-áról, vagy a Juventusnál összesen 90 millió eurónyi bérről, addig sok esetben – elsősorban Kelet-Európában – ez nem számít magától értetődő gesztusnak. Ami viszont a legnagyobb holland kluboknak belefér – az Ajax, a PSV, a Feyenoord és az AZ Alkmaar bejelentette, nem csökkenti a béreket –, az sok helyütt elképzelhetetlen. Mivel a játékosok és a stáb nem fogadta el a fizetéscsökkentést, a Dinamo Zágrábnál kirúgták a szakmai stábot (kivéve az edzőt, mert az ő szerződésében voltak olyan záradékok, amelyek ezt nem tették lehetővé). Ennél is drasztikusabb lépésre szánta el magát a szlovák Zsolna vezetősége: miután a játékosok hallani sem akartak a csökkentésről, a hétszeres bajnok fő részvényesei megszüntették a klubot! „Meg tudtunk volna egyezni! Nem tudtuk, hogy fel akarják számolni a klubot”, kesergett a döntést követően Miroslav Kacer csapatkapitány.

Erre mondják, hogy késő bánat.

De mi a helyzet Romániában, illetve, ami minket jobban érdekel, Erdélyben?

A romániai helyzetet bonyolítja, hogy a rendszerváltás óta egyetlen kormánynak sem volt igazán koherens, legalább középtávú stratégiája a sportfinanszírozás kapcsán. A koronavírus okozta krízis természetesen tovább rontotta a helyzetet, az utóbbi hetekben szinte naponta változik a kormány politikája ezzel kapcsolatban – is.

A jelenlegi helyzet szerint az állam biztosítja a román bruttó átlagfizetés 75%-át. Ez megközelítőleg 4000 lej, azaz 300.000 forint. A klubok pedig vagy kifizetik a különbözetet, vagy nem. Amennyiben a játékosok elégedetlenek, kérvénnyel fordulhatnak a Szociális Kifizetések Felügyeletének Ügynöksége megye irodáihoz. Ahol amúgy a szociális segélyek, gyes és egyéb hasonló ügyben szoktak bekopogtatni….

A négy erdélyi élvonalbeli klub közül egyelőre három esetében nincs „válságkezelés”. Sem a bajnoki címvédő és jelenlegi listavezető Kolozsvári CFR, sem a hatodik helyezett medgyesi Gaz Metan, sem pedig az alsóház másodikja, a Sepsi nem jelentett be egyelőre semmilyen megszorítást. Mi több, a sepsiszentgyörgyi klub menedzsere, Cornel Sfaiter a Gazeta Sporturilor sportnapilapnak megerősítette: a kifizetések napra pontosak, és minden tőlük telhetőt igyekszenek megtenni, hogy nem kelljen ezen változtatni.

Az egyetlen klub, amely kénytelen volt meghúzni a nadrágszíjat, az a Hermannstadt. A nagyszebeniek elnöke, Iuliu Muresan már a hét elején bejelentette, hogy önként lemond fizetéséről a válság ideje alatt. Példáját követte az egykori Fradi-kedvenc, 6-szoros magyar válogatott Vasile Miriuta edző. Szerdán pedig bejelentették: valamennyi szerződést azonnali hatállyal felfüggesztenek! Ezzel együtt, amint újraindul a bajnokság, életbe lép egy hosszabbítási opció, amelynek hossza megegyezik majd a felfüggesztés időtartamával. Ily módon, ha később is, de a játékosok megkapják bérüket.

fotó: facebook.com/pg/hermannstadt.fc

A rovat legfrissebb hírei