Hazatért a Pecsovszky-hagyaték egy része


A relikviákat hamarosan a nagyközönség számára is elérhetővé teszik.

Vészterhes időkben végre egy apró pozitív hír: hazatért Aradra az egykori legendás támadó, Pecsovszky József hagyatékának egy része. Az örömteli hírről az Aradi Hírek című portál számolt be.

A lapnak Mészár Sándor az UTA Arad újjáalapítója, az RMDSZ polgármester-jelöltje számolt be az eseményekről. Az üzletember (fotó, kezében a dokumentumokkal, mellette a Pecsovszky-család) elmesélte, Balatonfüreden találkozott az 1921-ben Temesváron született, egykori magyar és román válogatott labdarúgó Németországban élő fiával, Lászlóval és annak családjával. Ott vette át UTA-val hajdanán három bajnoki címet (1947, 1948, 1950) szerző Pecsovszky életét dokumentáló okiratok és fényképek egy részt. 

A legendás Pecsovszky József (fotó, baloldalt a fiával. forrás: wikipedia) a Temesvári Kinizsi és MAC után került előbb a Nagyváradi AC-hez, amellyel 1944-ben magyar bajnokságot nyert. Innen, a második világháborút és Erdély újbóli elcsatolását követően Aradra vezetett az útja (1946-1951). Következett két év a Steauánál, amellyel újabb bajnoki címet szerzett, majd 1955-ben visszatért Aradra és az UTA-t szolgálta 1961-ig.

A háromszoros magyar (Perényi József néven) és 32-szeres román válogatott kiválóság alig 47 évesen, 1968-ban hunyt el Aradon, ott is helyezték örök nyugalomra.

Amint Mészár Sándor az Aradi Híreknek elmondta, azon dolgoznak, hogy a hazahozott ereklyéket minél hamarabb az őket megillető helyen tudják kiállítani és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tenni.

A rovat legfrissebb hírei