További egy hónapra jegeltek mindent


Meghosszabbították a szükségállapotot.

Csalóka remény volt, hogy legkésőbb május közepén újraindulhat a sportélet Romániában. A koronavírus terjedése okán, amely egyre nagyobb méreteket ölt a román államfő, Klaus Joahnnis, bejelentette, hogy további egy hónappal meghosszabbítja a szükségállapotot.

Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott. Úgy vélte: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Hozzátette: ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét. Kijelentette: ezen a héten megszövegezik, és a jövő héten kihirdeti azt az elnöki rendeletet, mely további egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot. A rendkívüli állapot idején katonai rendeletekkel korlátozták a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, és befagyasztották az energiaárakat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy minden sporttevékenység, még az edzések lehetősége is, felfüggesztve marad.

Példának okáért a félbeszakított – kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda, vagy épp a labdarúgó – bajnokságok leghamarabb júniusban folytatódhatnak. Az edzéseket legkorábban a szükségállapot lejárta után lehet újraindítani, azaz május 16-án.

Hogy a különböző szakszövetségek miként döntenek, arra a napokban választ kapunk. Eddig a jégkorong és a röplabda-bajnokságban zárták le az évet befejezetlenül. Máshol kivárna vagy épp kivártak.

A rovat legfrissebb hírei