Jógával a bezártság ellen


Elege van a mozgáshiányból? A nagyváradi edzőnő mutat pár otthoni praktikát, melyhez csak egy jógamatrac és kis elszántság kell.

A koronavírus járvány okozta helyzet nemcsak a profi sport világát érinti, hanem a hobbi- és a tömegsportolóknak is komoly kihívást okoz a bezártság illetve az edzőtermek, uszodák, sportpályák zárva tartása, vagy a közös edzések lehetőségének szünetelése.

Coznici Renáta jógaoktató, aki évek óta Nagyváradon vezet saját jógaiskolát, egy jó ideje ő maga sem tudja megtartani a csoportos vagy egyéni óráit, de szerencséjére a jóga esetében az online oktatás és foglalkozás is lehetséges.

A nagyváradi edzőt a jelenlegi helyzet mellett magáról a jógáról és annak különböző formáiról is kérdeztük:

Mióta foglalkozol a jogával?

2011-ben kezdtem el foglalkozni a jogával, miközben gyógymódot kerestem az akkori gerincsérvemre. Így találkoztam az első jógaoktatómmal, Tone Cardenas-al, aki Kaliforniában él. Az első években csak online tartottuk a kapcsolatot, de nagyon sokat tanultam tőle, többek közt azt a technikát, amivel úgy tudjuk nyújtani a gerincet, hogy közben csüngünk egy jóga hintán (yoga swing). Másfél éven belül az összes tüneteim elmúltak.


A jóga hintán

Hogyan lettél jóga oktató?

Ennek a tapasztalatnak köszönhetően lett belőlem edző, és nyitottam egy Omni Gym studiót Nagyváradon. Hoztam 10 ilyen hintát, és elkezdtem oktatni, de akkor még csak fitnesz szinten, hiszen a jóga spirituális részét nem ismertem még. Sok képzést végeztem azóta, és sok diplomát szereztem a témában, és fokozatosan az életemet elkezdtem ennek szentelni.

Tulajdonképpen mi a jóga?

Maga a jóga szó kapcsolódást jelent. Összekapcsoljuk a testünket a lelkünkkel és az elménkkel. A jóga nemcsak a fizikai testünkre hat, hanem a légzésgyakorlatok segítségével az érzelmeinket és az elménket is tudjuk irányítani.

A jóga mellett Ayurvédával is elkezdtem foglalkozni, ami a jóga testvértudománya, egy életmód, mely a testi egészséggel foglalkozik, amit a jóga kiegészít a lelki, spirituális részével.  Szerintem ez olyan dolog, amit az ember meg kell tapasztaljon, hiszen ez különbözteti meg a jógát egy szimpla mozgásformától, ami életformává alakítja. Ha csak, mint mozgáskultúrát használjuk, az olyan, mint amikor szeretnél inni egy jó kávét, de csak a habot kóstolod meg a tetejéről, és soha nem tudod meg milyen az igazi íze.

Hány féle formáját tudjuk megkülönböztetni?


Több féle jógaforma van, minden embertípusnak más felel meg.
A Hatha jóga az alap, aminek van több formája. A jóga azért különleges, mert emberre lehet szabni. A csoportos órán egy általános formát lát az ember, de viszont egy egyéni órán teljesen emberre lehet szabni testtípus, embertípus, lelki beállítottság stb. alapján.

A Hatha jógában benne vannak az ászanák (jógapózok) és a légzéstechnikák. Általában ezzel találkozunk egy jógastúdióban. A kezdőknek főleg ezt ajánlanám, hisz egy fitneszteremben nem biztos, hogy az eredeti formájával fogunk találkozni.

Lehet úgy is foglalkozni a jógával, hogy az ászanák nincsenek jelen, csak a védikus írásokkal való foglalkozás, a meditáció vagy mantrák éneklése (mantra jóga), karma jóga gyakorlása (önzetlen cselekedeteknek a gyakorlása), vagy bhakti jóga (a teljes odaadás gyakorlása). Fontos, hogy aki elkezdi, tudja eldönteni, hogy mit szeretne. Javasolnám annak, aki érdeklődik, hogy kóstoljon bele mindenbe egy kicsit, lássa mi is vonzza igazából.Mit jelent számodra az egészséges életmód?


Az egészséges életmódhoz szükséges az egészséges táplálkozás is, mely benne van az Ayurvédában, szükség van a megfelelő mozgásra, illetve a lelki békére és az érzelmi egyensúlyra is. Ha mindhárom harmóniában van, akkor egy egészséges életmódról beszélhetünk. A kulcsszó a „tudatosság”. Minél tudatosabban élünk, annál hamarabb fogunk fejlődni és céljainkat elérni. 

Az érzelmi egészség vagy egyensúly nagy szerepet játszik egy egészséges életmódban. Ebben, a jóga tud segíteni, hisz általa az ember elindul egy önismereti felfedező úton. A jóga szembesít minket saját magunkkal. Ez nem mindig olyan, amit szeretnénk látni, de ha megvan a hajlandóság, hogy változtassunk ezen, akkor már megtettük az első lépést. Mindenki a boldogságra törekszik, amelyhez kell az egészség is, minden téren. Ebben a megismerésben feltárul az érzelmi világunk, és a kérdéseinkre, idővel a válaszok is jönni fognak. Ezen az úton, legalábbis annak, aki komolyan veszi, mindenképp szükség van egy oktatóra, útmutatóra, hiszen egyedül nagyon nehéz végigmenni rajta. Rengeteg buktató van, amelyeken segítség nélkül nagyon nehéz átmenni, mert egy nagy adag bátorság kell minden változáshoz, viszont a jóga gyakorlásával, érzelmileg erősebbek leszünk.

Mennyire sport és mennyire életforma?

Maga a jóga, ha megnézzük azt, amit nyújtani tud, akkor olyan, mint egy nagy svédasztal, és mindenki azt vesz belőle, amit pont szeretne. Én úgy fogalmaznám meg, hogy nem sport, de lehet annak is használni, persze kár csak ennyit kiemelni belőle, és nem megismerni, hogy mit tud még nyújtani. Minél mélyebbre jutsz benne, annál nagyobb személyiségváltozáson tudsz keresztülmenni, és megtalálni a testi-lelki harmóniád, ami által életformává válik az egész.

Mennyire közösségi vagy inkább egyéni tevékenység a jóga?

Én legjobban egyedül szeretek jógázni, mert akkor magamra tudok figyelni, magamba tudok fordulni. Az a személyi fejlődés, amit a jógával el lehet érni, az egyéni, testreszabott, de nyilván közösségi formája is van, hiszen valahol meg kell tanulni, és egy közösségben mindig nagyobb az energia, jobb a hangulat.


Edzés a nagyváradi vár kertjében

Csoportban is megvan a szépsége a jógának, hisz az ember társas lény, így kapcsolódnia kell nemcsak saját magához, hanem másokhoz is. Minden, ami egy jógamatracon történik, azt meg tudjuk tapasztalni a saját életünkben is, munkahely, család, barátok közösségében.

Hogyan néz ki egy heted? Hány edzést tartasz?


Általában elég zsúfolt a hetem. Van, hogy 15 edzésem is van. Minden este csoportos órákat tartok, de legtöbb 15 embernek, mert ha ennél több, akkor nem tudom garantálni ugyanazt a minőséget.
Reggelente egyéni órákat tartok, főleg olyanoknak, akik nem tudják a csoporttal tartani a ritmust, mert különböző fizikai problémájuk van, vagy több figyelmet igényelnek.
Emellett sok időm edzeni nincs, de igyekszem, amikor tudok erre is időt szánni, mert az én edzéseim különböznek a többitől, hisz más igényeim vannak. A jóga megtanít arra, hogy felismerd, és azt tedd, amire pont akkor szükséged van. Nincs egy standard gyakorlatsor, az időjárás, fizikai állapot, hangulat stb. függvényében dől el mire van épp szükség és milyen gyakorlatokat lehet alkalmazni.

A koronavírus járvány okozta jelenlegi helyzetben online órákat tartasz. Mik a tapasztalataid?


A jelenlegi helyzet miatt sajnos csak ez a forma lehetséges, ami azért nem a legkényelmesebb. Én szeretem az embereket látni, érezni az energiájukat, kapcsolódni hozzájuk. Azért is nehéz online órát tartani, hiszen ki szeretem igazítani az emberek mozdulatait, megmutatni azt, hogyan kell helyesen végezni a gyakorlatokat, hogy azt a hatást, érzést váltsa ki, amit kell.

Az emberek is nehezebben nyitnak az online felé, de mivel nincs választás, szerencsémre azért sok jelentkező van, és a technikának köszönhetően sok mindent véghez lehet vinni. Lassan kialakul ennek is a formája, de a legfontosabb, hogy igény van rá.


Online óra közben

Mit tudsz javasolni azoknak akik még nem próbálnák ki, vagy akár szkeptikusak kicsit?

Örülök a kérdések, hiszen tudunk is egy tévhitet tisztázni. A szkeptikusok esetében az az elsődleges kérdés, hogy miért szkeptikusok? Milyen ellenszenvük, rossz tapasztalatuk, félelmük van a jógával kapcsolatban? A jógában sokszor elhangzik, a spiritualitás, lelki kapcsolódás, jelen van Isten és a vallás. Az ember egyik legérzékenyebb része az, amikor a hitről van szó. A szkeptikusoknál is talán ez lehet a legkritikusabb pont, hiszen lehet attól félnek, hogy ha jógáznak, akkor valaki megszólja őket, és azt mondja, másban kell higgyenek. A jóga nem vallásfüggő, nem korlátozza az egyént. Mindegy miben hiszel, maga a jóga az önismeretben segít és abban, hogy érzelmileg megerősödjünk. Így a hittel kapcsolatosan is azt erősíti meg, amiben hiszünk, nem pedig megváltoztatni próbálja azt. De, ha valaki nem hisz semmiben, arra sem erőszakol rá a jóga semmilyen hitet. Inkább az önismeretben és a nyitottságban segít, aztán a saját tapasztalatok és megélt dolgok alapján esetleg változhatnak a dolgok. A szkeptikusoknak csak azt tudom ajánlani, hogy legyenek nyitottabbak.

Aki pedig még nem próbálta ki, annak csak ajánlani tudom. Próbáljanak meg találni egy oktatót, egy olyan forrást, aki-ami által tanulni és megismerni tudják a jógát. Nyilván addig csak elméletről beszélünk, amíg nem próbálja ki valaki, hisz a megélés által válik egyértelművé minden, amit tanul róla az ember.

Aki pedig szeretne egy kicsit belekóstólni ebbe a világba, és egy kicsit otthon mozogni, annak Reni összeállított egy bemutató gyakorlatsort, a Surya Namaskart, melyet a videóra kattintva otthon is lehet gyakorolni. Ha esetleg szeretnének csatlakozni az online órákhoz, vagy egyéb kérdésük van, akkor Renit megtalálhatják a facebookon a Yogafly & Thai Therapy by Renata Coznici oldalon vagy a omniyoga.ro oldalon.

A rovat legfrissebb hírei