Az akcióhősök nyomán lett világbajnok


Exkluzív interjú a kétszeres világbajnok Anzik Arnolddal.

Jelenleg ismert és elismert személyi edzőként, sőt, erőnléti edzőként dolgozik. Többek között ő felel az élvonalbeli női kosárlabda-bajnokságban második helyen álló Szatmárnémeti VSK erőnlétéért. Azt viszont már talán kevesebben tudják, hogy Anzik Arnold komoly sportolói múltat tudhat maga mögött, amelynek csúcspontja két világbajnoki cím! Ám ő mégsem erre a címre a legbüszkébb…

Hogyan, miként szippantott be a sport, a karate világa?

Tizenhárom éves koromban kezdtem el igazán a karatét. Akkor voltak népszerűek az akciófilmek, Jean-Claude Van Damme és a többi harcművészeti mester akkor került fel a csúcsra, így ez nagyon motivált engem is, hogy karateversenyeken vehessek reszt.  

Mikor dőlt el, hogy ezt versenyszerűen akarod űzni? Emlékszel még az első komolyabb versenyedre?

1995-ben voltam az első Rómán Kupa versenyen, ahol V-ik helyezett lettem. Ez volt az első pillanat, amikor azt mondtam, hogy a csúcsig nem állok meg. Ehhez nagyon jó és erős hátteret biztosított az edzőm, a családom, a karate csapat, a sok edzés és edzőtábor.  

Milyen nehézségekkel, lemondásokkal jár egy világbajnoki címig vezető út?

Ha kitűztél egy célt és eldöntötted, hogy nem érdekel semmi más… Mikor mások aludtak szombat reggel, én akkor mar leszaladtam 6 kilométert, mikor mások buliztak, én akkor pihentem, mert nekem versenyre kellett készülnöm, mikor mások pihentek, én akkor voltam versenyen vagy épp edzőtáborban…..

Kétszer is világbajnoki címet szereztél: 2000-ben és 2002-ben. Melyik volt nehezebb, illetve melyikre vagy büszkébb?

Előbb 2000-ben Nagyváradon, majd 2002- ben Budapesten nyertem meg a stílusok közötti világbajnoki címet. Viszont a legbüszkébb az 1998-as floridai Világkupára vagyok, elsősorban azért, mert ezt egy másik kontinensen szereztem. Teljesen más volt a szervezés. Abban az időben és ott nagyon érdekesnek tűnt minden. Főleg, hogy csak az edzőmmel, Magos Róberttel voltam kint. A 2000-es és 2002-es vébén már jóval nagyobb tapasztalattal léptem tatamira. Sokkal magabiztosabb voltam. A pesti vébé nagyon jól sikerült. Hat meccsem volt és mindegyiket sikerült idő előtt befejeznem. Ezen kívül van 6 országos bajnoki címem, egy 3. helyem a Balkán-bajnokságon. És ami meglepő volt számomra is, hogy 10 év kihagyás után 2016-ban a válogatott edzője egy közös edzőtábor során betett engem a válogatott keretbe, amely részt az Európa-bajnokságon Temesváron. Itt oedig ezüstérmet szereztem. Ez számomra is meglepő volt, de itt fel tudtam használnak az évek során összegyűjtött rengeteg tapasztalatot, a jó eredmény pedig leginkább ennek tudható be.

Mi volt az a pont, amikor azt mondtad: ennyi volt, befejezed?

2007-ben, 27 éves koromban született meg az első fiam, és ekkor a figyelmem inkább a fiam és a munkám felé fordult.  Romániában a karatéból nagyon nehezen megélni. Ezert döntöttem a fordulat mellett. Közben a sport megmaradt nekem, mint életforma. 

A karate kapcsán sokaknak Bruce Lee, Chuck Norris, Jean-Claude van Damme, Steven Segal ... jut eszébe, holott ez a sportág nem az erőszakról szól, ugye? Miről szól igazán a karate?

Igen, a karate elsősorban egy éltforma! Egy olyan szellemi megerősítést hozott az életembe, amit nagyon sok téren tudtam hasznosítani. Aki bármilyen harcművészetet űz, az tudja, miről beszélek. De ez így van igazság szerint minden sportoló életében. Akik az élsportban nőttek fel, azokban olyan készségek alakultak ki, amiknek köszönhetően könnyebben túl tudják tenni magukat a nehézségeken, teljesen más szemmel nézik a dolgokat.

Sportberkeken belül meglehetősen kétes a karate megítélése a kívülállók számára nehezen követhető stílusok és különböző világszervezetek miatt. Mi erről a véleményedet és miként lehetne ezen „javítani”?

A karate sajnos eléggé szét van szedve több ágazatra és több szövetségre. Szerencsére most már sikerült egy közös nevezőre jutni és a WKF (World Karate Federation) égisze alatt felkerült az olimpiai sportágak köze. Ettől kezdve ezeket az eredményeket fogadják el ország - és világszinten egyaránt.

A 2021-es tokiói olimpián végre jelen lesz a karate. Ennek kapcsán következett-e be bármiféle komolyabb változás, robbanás a sportág életében, fejlődésében?

Mivel Szatmárról senki nem lesz ott az olimpián, így helyi szinten nem beszélhetünk változásról. Viszont aki erre tette fel az életet, annak igen! A mostani fiatalok már más koncepcióval tudnak készülni. Olyan felkészülési , erőnléti , taktikai edzéselméletek vannak, amelyeket ha első perctől beiktatják a gyerek edzésprogramjaiba, akkor nagyon gyors fejlődést lehet elérni. Ma már mindent mérnek, tesztelnek, semmit nem bíznak a véletlenre. Minden sportolót épp arra a kepésségre fejlesztenek ki, amelyik a legjobb nekik.  

A rovat legfrissebb hírei