Megszűntek, mégis rangsorolták


Alig több, mint két éve megszűnt Székelyföld egyik legcombosabb csapata, ám egy friss kutatásban ott vannak egy szakportál örökranlistáján.

 A handball-planet.com kézilabda portál hosszas és intenzív kutatás után létrehozott egy All-Time ranglistát, amelyet a férfi csapatok európai kupasorozatokban való szereplése alapján elemeztek. A számításokat régről, egészen 1956-tól kezdték, és egészen a 2019-ig vették figyelembe az eredménysorokat.

A számolásban a következő pontokat vették figyelembe:
BEK/BL: győzelem 10 pont, döntőben 5 pont, elődöntő 2,5 pont
KEK: győzelem 5 pont, döntő 2,5 pont, elődöntő 1,25 pont
EHF Kupa: győzelem 5 pont, döntő 2,5 pont, elődöntő 1,25 pont
EHF Challenge Kupa: győzelem 2,5 pont, döntő 1,25 pont, elődöntő 0,62 pont
 
Ezen számítások alapján a ranglistára felkerült a Székelyudvarhelyi Kézilabda Klub (SZKC) is, amely 2015-ben megnyerte a Challenge Kupát és az ezért járó 2,5 ponttal a 109. helyre kerültek, akárcsak a Tatabánya, vagy épp a CSU Suceava és a Bukaresti CSM.
 
A ranglistát egyébként toronymagasan a Barcelona vezeti, megelőzve a német Gummersbachot és a szintén német THW Kielt. A Top10-es csapatok közé egy magyar csapat is felért a Telekom-Veszprém révén, akik a kilencedik helyet foglalják el ezen rangsorban. Érdekesség, hogy a 12. helyen a Bukaresti Steaua, míg a 19. helyen a Bukaresti Dinamo található, míg a már megszűnt Budapest Honvéd a 26. 
 
A legjobb erdélyi csapat a listán a Nagybányai Minaur, akik a 37. helyen tanyáznak és még a MOL-PICK Szegedet is megelőzik, miként a szintén Challenge Kupa győztes, ám azóta már szintén megszűnt Resicabányai UCM-t.
 
A Steaua és a Dinamo ilyen előkelő helye nem meglepő a fentebb figyelembe vett számítások miatt, hiszen előbbi 1968-ban és 1977-ben nyerte meg a BL-t, míg a Dinamo 1965-ben.
 
Az országok összevetésében Németország az első megelőzve Spanyolországot és Romániát, míg Magyarország a hatodik.

A rovat legfrissebb hírei