Visszavonul a román kosárlabda nagyasszonya


A 43 éves legenda volt a román válogatott csapatkapitánya és a Sepsi elnöke is.

Bejelentette visszavonulását a román kosárlabda elmúlt két évtizedének egyik legkiemelkedőbb alakja, Vass Ildikó. A Kézdivásárhelyen született dobóhátvéd 24 évnyi játék után, 43 évesen döntött úgy, hogy nem lép többé pályára. Ezt maga játékos saját youtube-csatornáján jelentette be, ahol mellékelt egy videót is a román válogatottban bemutatott legszebb megmozdulásiból.

A több mint százszoros román válogatott játékos az utóbbi nyolc évben Luxemburgban játszott, a Gregenwald Hostert együttesében fejezte be pályafutását. Vass már évek óta foglalkozott a visszavonulás gondolatával, amint azt két évvel ezelőtt a dinvestiar.ro blognak adott interjúban elárulta.

„Találkoztam olyan edzőkkel, akik bíztak bennem és olyan társakkal, akiknek az oldalán sikereket értünk el. A szüleim és a barátaim támogatása nélkül azonban bizonyosan nem tarthatnék ott, ahol most tartok”, árulta el a nevezett interjúban sikeres pályafutásának titkát. Azt is kifejtette, mit adott neki a kosárlabda: „A kosárlabda nem csak arra tanít meg, hogyan dobj kosárra vagy hogyan helyezkedj a pályán, hanem arra is, miként lehet életed teljesebb, boldogabb”.

Egy 2011-ben a prosport.ro portálon megjelent riportban ekképp foglalta össze sikereinek titkát. „Mindig olyan sportoló voltam, aki kész volt többet dolgozni. Meggyőződésem, hogy a sportban, akárcsak bármely más szakmában, a befektetett munka, az akarat, az odaadás előbb-utóbb meghozza gyümölcsét”.

Sikerekben pedig nem volt hiány majd két és fél évtizedes pályája során, Romániában ugyanis nyert Román Kupát a Sepsivel, Németországban pedig bajnoki címet a TSV Wasserburggal és kosárkirálynői titulust a BBV Leipziggal. Legnagyobb sikerének mégis azt tartja, hogy a román válogatottal 2009-ben Bejrútban megnyerte a Frankofón Játékokat.

Karrierje egyik érdekessége, hogy a Sepsinél egy időben nem csak a pályán volt vezér, hanem az íróasztalnál is: párját ritkító módon ugyanis egyazon időben volt játékosa és elnöke is a klubnak.

Vass Ildikó Romániában játszott a Kolozsvári Universitatea, a Brassói Fortec és a Sepsi csapataiban, Németországban a Wasserburg és a Leipzig mellett a BBC Wolfenbüttelben, Magyarországon a Szekszárd együttesében, Spanyolországban az Ensino Lugóban, Litvániában az Arvi Marijampoléban, Ausztriában pedig a Post Wienben.

fotó: prosport.ro

A rovat legfrissebb hírei